Kultura in vojna

Kulturna ali glasbena novica
30. 3. 2017 - 15.10

S prvim januarjem letošnjega leta je v veljavo stopil nov zakon o samozaposlenih v kulturi kljub očitnemu nasprotovanju, ki ga je izrazila kulturna javnost. Debata pa kljub vsemu še traja, kar jasno kaže tiskovna konferenca, ki jo je danes organiziralo Društvo slovenskih pisateljev, potem ko Ministrstvo za kulturo ni odgovorilo na njihov obširen dopis. Spraševali smo se, zakaj šele sedaj prihaja do takega angažmaja s strani društva. Odgovorila nam je Gabriela Babnik, podpredsednica Društva slovenskih pisateljev.

Izjava

Kulturna dejavnost pri nas in njeno urejanje, ki je v rokah ljudi, ki se za kulturno dejavnost ne zanimajo, precej spominja na vojno in mir. Temu večnemu kontrastu, ki je bil relevanten, že preden ga je Tolstoj izpostavil v naslovu svoje epopeje, so se posvetili snovalci razstave Vojna in mir ali Vojna in mi, ki bo danes odprta v galeriji Kapsula v Ljubljani.

Razstava se navezuje na idejo Tolstojevega romana, ki govori o družbi, ki ji vlada naprej mir, potem vojna, ki pa nista predstavljena kot fundamentalno drugačna pojma, ampak prej kot logično dopolnjevanje drug drugega. Umetniki so se osredotočili predvsem na vojno in njen vpliv na družbo, pri čemer so bili še bolj specifični in so si izbrali generacijo od 1975 do 1995, ker naj bi bila zaznamovana tako z drugo svetovno vojno in njenimi posledicami prek starih staršev kot tudi s hladno vojno prek staršev in potem razpadom Jugoslavije ter konflikti na Bližnjem vzhodu. Zanimala nas je predvsem ta povezava s starimi starši, drugo svetovno vojno - čemu navezava na tematiko, ki je bila že tolikokrat na tisoč načinov predelana, obdelana? Odgovarja kustosinja razstave Mojca Grmek.

Izjava

Razstavljeni bodo lesorezi, ena izmed prvih tehnik grafičnega oblikovanja. Zakaj odločitev za to tehniko pri vsej moderni tehnologiji grafičnega oblikovanja? Odgovarja zopet Mojca Grmek, kustosinja razstave.

Izjava

Otvoritev razstave bo ob 19-ih v galeriji Kapsula, na ogled pa bo do 21. aprila.

V mirnih časih je Kulturne novice sestavila Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness