Kultura - jabolko spora ali vezno tkivo družbe

Kulturna ali glasbena novica
31. 5. 2017 - 15.10

Kaj povezuje posameznika z družbo, družino, nacijo, prijatelji na facebooku, vsemi isto mislečimi in vsemi drugače mislečimi? Kako pristopate k temu vprašanju, je seveda odvisno od vaše osebne filozofije, toda najbolj prepričljiv odgovor bi bil verjetno nekaj takega kot govorica ali jezik. Seveda različni odtenki in registri jezika povezujejo ali razdvajajo ljudi vsak na svoj način. Kultura - in znotraj kulture književnost - je bržkone najbolj kompleksen način uporabe naših jezikotvornih sposobnosti, ki povezuje vse te odtenke in registre v nezaslišano zamotan vozel.

Leposlovje se je večkrat izkazalo za imenitno sredstvo družbene kohezije. Narečje ne postane uradni jezik dežele le, ko njegovi govorci posedujejo vojsko in mornarico; morda še bolj koristi, če v tem narečju kak talentiran avtor napiše soliden roman ali sonet ali prevede Biblijo. Case and point: valižanščina. Ali pa katalonščina. Ali pa slovenščina.

Seveda pa se slovenski kulturi dandanašnji ne godi tako, kot bi si morda želeli. Drobna jezikovna skupnost ne uspeva formirati pravega bralnega trga, zanimanje za kulturo kopni in politična moč leposlovja je vse bolj zanemarljiva.

Društvo slovenskih pisateljev z mislijo na te in druge probleme prireja javni razmislek o prihodnosti slovenske kulture z naslovom Kultura: anagram svobode. Panel udeležencev dogodka je malone eliten: vsi kulturni ministri Republike Slovenije od Boruta Šukljeta do Toneta Peršaka. Pogovor bo 5. junija ob 18. uri v Narodni galeriji otvoril predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

Mnenje predsednika Društva slovenskih pisateljev o usodi slovenske kulture, predvsem kar zadeva vlogo države in politične elite pri podpori kulturne produkcije, je nadvse kritično. Na vprašanje, ali prisoja slovenski kulturi v prihodnosti nadaljevanje narodotvornega in družbeno kohezivnega poslanstva, je g. Svetina elaboriral tako:

*Izjava

Vlogo slovenske kulturne sfere kot političnega akterja je moč strniti v slogan Naša moč so knjige. Razen če se kultura odloči stopiti na barikade:

*Izjava

S prevpraševanjem vloge kulture - v tem primeru specifično književnosti - v odnosu med zasebnim in javnim se spopada tudi festival Prepišno uredništvo, ki ga organizira Literarno-umetniško društvo Literatura. Odgovorni urednik društva Andrej Hočevar takole predstavlja letošnji festival:

*Izjava

Zasebno in javno sta na Prepišnem uredništvu razumljena tako prostorsko kot tudi idejno:

*Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness