Malo retro, malo frišno

Kulturna ali glasbena novica
9. 3. 2022 - 15.10

V okviru mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, ki se odvija že triindvajseto leto zapored, bo mogoče obiskati tudi feministični filmski festival FeFi. Festival, ki tudi letos poteka na spletu, bo med 8. in 13. marcem naše računalniške zaslone zapolnil z dvanajstimi filmi, ki so jih ustvarile ženske režiserke. 

FeFi je prvi slovenski feministični filmski festival, katerega namen je predstavitev ženskih ustvarjalk, zlasti režiserk, in zgodb žensk z vsega sveta. Z naborom izbranih filmov želi festival opozoriti na projekte, ki so zaradi izbrane tematike in težkega preboja režiserk na filmska platna ostali pozabljeni. Festival že drugo leto zapored prireja Društvo za razvoj filmske kulture v Mariboru. Več o festivalu nam je povedal snovalec programa festivala FeFi, Žiga Brdnik

Izjava

FeFi je torej tematsko razdeljen v tri kategorije; Frišno, Retro in Zdaj! V sekciji Retro predstavljajo pretekla dela domačih ženskih filmskih ustvarjalk. Brdnik izpostavlja, da so to filmi, ki jih lahko danes gledamo v novi luči. Letos starejše filmske dosežke žensk predstavlja prvi slovenski igrani celovečerec v režiji Maje Weiss z naslovom Varuh meje, ki je nastal leta 2002. Kdo so varuhi meje in kako se te spreminjajo, je Weiss povedala v spletnem pogovoru o filmu. 

Izjava

V Frišnem naboru si bo mogoče ogledati osem kratkih filmov, ki so nastali v preteklih petih letih. Nabor predvsem naslavlja problematiko patriarhalnega družbenega reda. V prvem delu omenjenega sklopa bodo na voljo filmi v produkciji Rožavske filmske komune. Kolektiv, ki je nastal leta 2015, deluje v regiji na severovzhodu Sirije, kjer je potekala revolucija. V njem sodelujejo filmske ustvarjalke in ustvarjalci, ki za razliko od sirskih režimskih institucij lahko ustvarjajo družbenokritične, necenzurirane projekte. Izbor filmskih ustvarjalcev iz Rožave nam natančneje predstavi Brdnik. 

Izjava

Rožavska filmska komuna želi s svojim ustvarjanjem približati zgodbe tamkajšnjih ljudi tako Rožavi sami kot tudi širšemu svetu in spodbuditi razvoj filmske kulture na območju svojega delovanja.

V drugem delu sklopa bodo predstavljeni kratki filmi, ki so nastali v okviru mednarodnega programa Grrl Haus Cinema, ki se izvaja v Berlinu. Projekt se zavzema za spodbujanje in produkcijo kratkih filmov in video umetnosti, ki so delo žensk, nebinarnih, trans in kvir ustvarjalcev. Spodbujajo predvsem ustvarjanje eksperimentalnih, dokumentarnih in konceptualnih video vsebin. Njihovo delovanje opiše Brdnik.

Izjava

Nazadnje nam filmski festival FeFi ponuja še sekcijo filmov z naslovom Zdaj! Ogledati si bo mogoče tri dokumentarne filme, ki so neposreden vpogled v žensko ustvarjanje v slovenskem filmskem prostoru. Ne pomeni ne, feministično zakonodajno gledališče v režiji Eve Glorie Fernández Pérez dokumentira triletni proces nastajanja in izvajanja gledališke predstave Ne pomeni ne skupine Madalena-Berlin. Gledališka skupina v svojih igrah prikazuje vsakdanje izkušnje žensk v boju proti patriarhatu. Druga režiserka, Alison Kuhn, je v filmu Primer spolne zlorabe dokumentirala poskus, pri katerem je na lažno avdicijo povabila pet najstnic. Morale so odigrati vloge žrtev spolnega nasilja, s čimer je režiserka želela normalizirati razpravo o spolnem nasilju nad ženskami. V zadnjem dokumentarnem filmu z naslovom Babičino seksualno življenje pa sta režiserki Urška Đjukič in Emilie Pigeard platno prepustili zgodbi žensk starejše generacije, ki so se na začetku 20. stoletja soočale z različnimi oblikami nasilja s strani partnerja.  

FeFi, podobno kot lani, poteka prek spleta. S sprostitvijo epidemioloških ukrepov so se festivali začeli vračati v kinodvorane. Tudi Rdeče zore se odvijajo v živo. Brdnik razloži, zakaj bomo festival ponovno spremljali na domačih zaslonih. 

Izjava

FeFi bo tudi prihodnje leto potekal v sodelovanju s festivalom Rdeče zore. Brdnik je sicer dejal, da si v prihodnosti v kolektivu želijo nekatere projekcije izvesti v kinodvoranah, a vodilo festivala ostaja njegova dostopnost. FeFi bo torej poleg platen še vedno polnil tudi internetne platforme, na katerih si lahko filme ogledajo filmoljubi z vseh koncev sveta. Letošnji izbor filmov ostaja dostopen na spletni strani festivala vse do 13. marca. 

 

Kulturno novico je pripravila Tia.

Fotografija: https://fefi.si/

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness