Mrtvaške Kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
1. 11. 2018 - 15.10

Danes, ko duše vohajo proti Hadu, v kulturni redakciji prižigamo sveče. Toliko sveč kot le zmoremo v spomin naših mrtvih. Radio žari, vsi hodniki, vse redakcije, vsi studii so polni sveč. Več sveč, več sveč, še več sveč! Žalujemo in se spominjamo.

Najprej se spomnimo Odiseja:

Nekoč na daljnih potovanjih je prišel do zemlje mrtvih. / Senca nevidne gore na njej leži. / Z mečem je izkopal jamo v težki prsti, / usmrtil je žival in daroval sencam njeno kri. // Svojega doma se je spomnila senca, ki je pila.

In je spregovorila:

izjava

Bila je senca Edvarda Kardelja, velikega socialističnega teoretika naše zemlje. Toda že se je prerinila skozi gnečo senca, še bolj senčna, še bolj žejna od ostalih:

izjava

“Z bogom ali proti bogu!” Hrope stari papež Pij XII. “V vaši vesti ne sme biti prostora za strahopetnost, lagodnost, za neodločnost kogarkoli, ki v tej ključni uri misli, da lahko služi dvema gospodarjema!” Preženemo ga od mlakuže krvi, staro svinjo, ki poziva ljudstvo, v sužnost.

Zdaj pa med sencami nenadoma nastane nemir. Med njimi prihaja še posebno dostojanstvena, še posebno veličastna senca:

izjava

“Tovariši! Delavsko-kmečka revolucija, o nujnosti katere so govorili boljševiki, se je dovršila!” Prekrižamo se v svetem strahu, sam Lenin je! Na ustnice nam nehote prihajajo besede: “Da danes, ko je val upadel, ostajajo in bodo ostali samo pravi marksisti, nas ne straši, ampak veseli.”

Tako, dragi tovariši, tovarišice, vas na današnji dan spominjamo, v soju stotin sveč, ne izbirajte med gospodarji, ampak zavrnite vsakega gospodarja. Nekateri ljudje, nekatera dejanja ne bodo nikdar umrli.

izjava

Miki Miška, devetdesetletni starček, pa naj se že stegne.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

<3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness