Nevrologija in umetnost

Kulturna ali glasbena novica
5. 6. 2012 - 13.29

Ta četrtek se bo v kavarni Mestnega muzeja odvijala kognitivna čajanka, na kateri bo potekala debata o povezanosti nevroznanosti in vizualne umetnosti. Prof. Zvezdan Pirtošek bo publiki v sklopu svojega predavanja predstavil zgodovino poskusov pogleda v žive možgane ter vpliv možganskih poškodb tako na proces kot produkte umetniškega ustvarjanja.

V drugem delu srečanja bo vizualna umetnica in profesorica na Akademiji za likovno umetnost in glasbo Uršula Berlot predstavila svoje lastne instalacije, ki so zbazirane na radioloških posnetkih njenih možganov in ki kombinirajo uporabo medicinske tehnologije, vizualnih medijev in svetlobno občutljivih materialov.

Dr. Olgo Markič, profesorico kognitivnih znanosti na Filozofski fakulteti, smo povprašali, kako lahko s pomočjo najnovejših odkritij na področju nevrologije razumemo sam proces ustvarjanja.

***

Zanimalo nas je tudi, kakšne so osnovne sile v možganih, ki vladajo estetskim impulzom ter ali meni, da so ti pogojeni predvsem kulturno ali pa tudi čisto biološko oziroma genetsko.

***

Za konec je Markičeva povedala še nekaj besed o možnih posledicah odkritij na področju nevroloških vpogledov v umetnost. Kako slednja vplivajo na naše vrednotenje umetniških del? Ali spreminjajo procese ustvarjanja ali morebiti celo umetnost kot tako?

 ***

Jutri se bo v Cafe Open odvijala Tribunina okrogla miza na temo skupnega: onstran privatnega in javnega. Debata, v kateri bosta sodelovala Andrej Kurnik in Andreja Vezovnik, bo za izhodišče vzela delo Skupno, avtorjev Michaela Hardta in Antonia Negrija.

Moderator Robert Bobnič je o okrogli mizi povedal sledeče:
 

***

Kulturne novice je pripravila Lana Durjava. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness