Novice iz Novega Sada

Kulturna ali glasbena novica
9. 1. 2014 - 14.15

V današnjih kulturnih novicah smo poklicali v Novi Sad, kjer smo govorili z Aleksandrom Matkovićem, članom teoretsko-političnega kolektiva Gerusija, ki so ga leta 2005 osnovali študenti tamkajšnje Filozofske fakultete. Trenutno se namreč v Srbiji pripravlja nov Zakon o delu, ki v skladu z neoliberalnimi smernicami obljublja blaginjo na podlagi 'fleksibilizacije trga delovne sile', kar seveda pomeni radikalno manjšanje socialne varnosti delavcev. Marksistično naravnan kolektiv se je zato aktiviral in poskuša na več načinov vplivati na situacijo. Kakšna je situacija in kakšna njihova strategija? Govori Matković.

- izjava se nahaja v posnetku -

Bistveni del strategije je torej vplivanje na javni diskurz, kar Gerusija namerava z mesečno organizacijo tribun na različne teme, od omenjenega zakona do problematizacije bolonje in pregleda študenstkih bojev. Druga pomembna karakteristika programa pa je njegov prostorski značaj. Kolektiv namreč deluje v Novem Sadu, ki je po besedah Matkovića v zadnjih letih postal 'desničarsko mesto' in je v političnem, medijskem in teoretskem mraku. Njihov program in torej tudi prostorsko strategijo.

- izjava se nahaja v posnetku -

Gerusija je bila vedno subverzivno nastrojena, najprej proti produkciji znanja na fakulteti, ki jo Matković označi za liberalni kurikulum, ki izpušča pomemben del vsebin do te mere, da se študenti pri študiju enostavno ne znajdejo. Matković pa poudari še nekaj drugega.

- izjava se nahaja v posnetku -

Kar je v tem kontekstu zanimivo, je dejstvo, da radikalizacija, o kateri govori Matković, tukaj v največji meri pomeni vztrajanje na kritiki politične ekonomije, na ekonomski analizi družbe in iz nje sledečemu aktivističnemu boju. Bolj ko se množijo in kvalitativno večajo kapitalske sile, močnejši je tudi odpor proti njim, a ta odpor se v največji meri dogaja ravno na polju, na katerem je dominanten kapital. No, toliko za razmislek.

Novice je pripravil Izidor.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness