Novice s temne strani interneta

Kulturna ali glasbena novica
24. 2. 2016 - 15.11

Današnje novice bodo resne in kvalitetne, na trenutke pa kar malce temačne, brez posebnega duhovičenja in brez slepomišenja. Kultura ni hec, vsaj ne, ko se dogaja kaj zanimivega, kot na primer tokrat.

V projektnem prostoru Aksioma bomo lahko danes preko zelo specifičnih artefaktov pokukali na temno stran interneta. !Mediengruppe Bitnik nam tam pripravlja razstavni projekt, neke vrste online-offline performans, ki bo premiero doživel danes ob 19. uri in bo trajal pet tednov ter ob tem zapolnil pet vitrin. Posebni robot v tem procesu naključno naroči predmete na Darknet verziji Ebaya in jih potem neposredno pošlje v razstavni prostor. Več o tem pa sta nam povedala človeka, ki se na to dejansko spoznata, snovalca razstave, med Londonom in Zürichom razpeta Carmen Weisskopf in Domagoj Smoljo. Torej, o tem, kaj sploh je Darknet, Domagoj Smoljo:

Izjava

Darkneta se v širši javnosti še vedno drži neka stigma nevarnosti, neobljudenosti in splošne neprijetnosti, a nam je Carmen Weisskopf to stigmo zrelativizirala:

Izjava

Seveda pa nas je ob vsem tem govoru o neoprijemljivih in skoraj nedosegljivih temačnih kotičkih interneta zanimalo, kaj točno bo sploh videno na razstavi v Aksiomi.

Izjava

Pri razstavi in projektu nasploh lahko najdemo tudi širšo poanto, predvsem o smislu opozarjanja na vsesplošni nadzor, ki smo mu izpostavljeni, in na vsebine, ki Darknet in njegove trgovine razlikujejo od navadnega interneta in navadnih potrošniških artiklov. Oziroma, kot ugotavlja Weisskopfova, jih niti ne:

Izjava

 

V Cankarjevem domu pa je ob 11. uri potekala novinarska konferenca pred 18. začetkom Festivala dokumentarnega filma, ki se bo odvijal med 9. in 17. marcem. Poleg petih problematik kršenja človekovih pravic naslavljajočih filmov tekmovalnega sklopa bodo na ogled še mnogi novi bolj ali manj družbeno-kritični izdelki nekaterih največjih sodobnih dokumentaristov. V pestri selekciji lahko torej vsak filmski navdušenec najde kakšno sebi privlačno vsebino, mi pa naj z besedami direktorja festivala Simona Popka ob tej priložnosti opozorimo le na edinega slovenskega predstavnika v letošnjem programu.

Izjava

Poleg novih dokumentarcev pa bo kot običajno na sporedu tudi retrospektiva, letos posvečena malce provokativnemu in vse bolj cenjenemu režiserju Sergeju Loznici, ki velja za najbolj svetovljanskega med vsemi sodobnimi režiserji z območja nekdanje Sovjetske zveze.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness