Novomedijska terasa

Kulturna ali glasbena novica
Novi mediji
22. 4. 2014 - 14.15

Začenja se dvodnevni seminar, posvečen novomedijski umetnosti, ki se bo odvijal v Kinu šiška v sodelovanju in organizaciji Zavoda Aksioma. Osrednja oseba dvodnevnega dogajanja bo italijanski premišljevalec področja Domenico Quaranta, ob tej priložnosti pa bo predstavljen tudi slovenski prevod njegovega dela Onkraj novomedijske umetnosti. Quaranto smo vprašali o statusu novomedijske umetnosti v okviru prepoznanja s strani državnih instutucij širom in blizu, ki posredno skozi finance omogočajo razvoj področja:

*Izjava je v posnetku oddaje

 

Ob izteku razstave Življenje II Janeza Janše se bo ob 18. uri v MGLC-ju odvilo tudi predavanje Mladena Dolarja z naslovom Obstajajo pomembnejše stvari od otroštva. Dolar si za izhodišče razmišljanja vzame dva navedka, in sicer prvega, ki je naslov predavanja in je vzet iz dela Franza Kafke, in drugega, Sofoklejev stavek, ki pravi: »Največja sreča je ne biti rojen«. Dolar nam bo skušal odgovoriti na vprašanje povezave izhodišč, ki si jih je zastavil sam v prepletu z delom Janeza Janše:

*Izjava je v posnetku oddaje

 

Umetnost skupine Laibach je močno zarezala v nekdanji in današnji družbeni prostor ter s svojimi heterogenimi pristopi vzbudila nemalo čudenja in občudovana. Vsakršno čudenje pa je vedno zgolj korak stran od analize, ki skuša razjasniti in razumsko pristopiti k umetniškemu dogodku in ga približati tudi za drugo plat človeka. Ob 19. uri lahko v Galeriji Škuc prisluhnete predstavitvi knjige Barbare Borčič Celostna umetnina Laibach, predvajan pa bo tudi video Morte ai sciavi. Avtorico smo vprašali, na kakšen način se njena obravnava razlikuje od ostalih in na katere elemente se osredotoča:

*Izjava je v posnetku oddaje

 

Pred resno grožnjo nadaljnjega ustvarjanja pa se znova postavlja ljubljanski Bikofe, ki kot edini gostinski obrat v samem središču Ljubljane ponuja tudi široko paleto kulturnih dogodkov, v zadnjih letih pa je postal tudi edinstveni kulturni in kreativni center. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se je ob negodovanju okoliških prebivalcev »MOL odločil za popolno prepoved kulturnih dogodkov na terasi Bikofeja, njeno zmanjšanje in skrajšanje obratovalnega časa«. Kljub temu da so bili vsi dogodki zadnjih let izpeljani s potrebnimi dovoljenji MOL in policije in da so bile opravljene tudi meritve hrupnega onesnaževanja, je del stanovalcev s peticijo pri MOL dosegel zmanjšanje terase Bikofeja brez obrazložitve, prepoved vsakršnih prireditev na terasi ter celo skrajšanje obratovalnega časa. Ekipa Bikofeja je sicer delu stanovalcev ponudila kompromis, ki bi število koncertov na terasi drastično zmanjšal na zgolj osem dogodkov v celem letu. Zato pozivajo odgovorne institucije, da prevzamejo vlogo mediatorja in poiščejo konstruktivno rešitev, ki bo Ljubljano približala mestom, h katerim se v javnosti tako hrepeneče obračajo, ne pa spalnemu naselju.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness