Novomeški literarni večeri

Kulturna ali glasbena novica
15. 9. 2022 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Pretekli torek smo se mudili v Novem mestu, na pogovoru z Erico Johnson Debeljak. Beseda je tekla o njeni lani izdani knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica.

Izsek

Pogovor je del cikla Na robu poletja, ki ga organizira novomeška Knjižnica Mirana Jarca. Njegov namen razloži organizatorka prireditev in zadolžena za odnose z javnostjo, Bojana Medle.

Izjava

Pogovori v ciklu Na robu poletja imajo za zdaj dvoletno tradicijo, njihove začetke pa predstavi Medle.

Izjava

Erica Johnson Debeljak v svoji knjigi razkriva zgodbe vdov skozi zgodovino patriarhalnih družb, obenem pa opiše tudi doživljanje lastnega vdovstva ob smrti svojega moža, Aleša Debeljaka. S pisanjem je začela ob odkritju dejstva, da ima vdova v družbi nižji status kot ženska. Pisanje knjige ji je pomagalo, da se je soočila s to nepričakovano spremembo v svoji identiteti. Avtorica je v pogovoru izpostavila, kako ganjena je bila nad pismi številnih ljudi s podobnimi izkušnjami, ki so z njo delili bolečino ob izgubi ljubljenega. Zakaj so se odločili za pogovor z Johnson Debeljak, pove Medle.

Izjava

Letošnji cikel pogovorov Na robu poletja se bo zaključil v torek, 20. septembra, v družbi Ferija Lainščka. Govora bo o nadaljevanju njegove avtobiografske trilogije Kurji pastir, o njegovi poeziji in aktualnih ponatisih njegovih del. Novomeška knjižnica seveda tudi po koncu poletja pripravlja nekaj novih projektov.

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila Brina.

___

foto: arhiv Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.