NPK 2018 - 2025

Kulturna ali glasbena novica
15. 9. 2017 - 15.10

Ministrstvo RS za kulturo je v javno razpravo poslalo osnutek Nacionalnega programa za kulturo (NPK). Ker je NPK v strokovni javnosti naletel na veliko pomislekov, je Društvo Asociacija včeraj sklicalo novinarsko konferenco.

Predsednica Društva Asociacija Jadranka Plut je povedala, da osnutek NPK sicer pravilno identificira težave kulturnega polja, vendar ne opredeli smernic rešitev, ciljev in ukrepov, ki jim bo mogoče kasneje slediti. Nato je predstavila, kaj vse uvaja osnutek NPK. Izpostavila je skrb, da bi nova ločnica med avtorskimi in neavtorskimi poklici samozaposlenih v kulturi vodila v zmanjšanje števila tistih, ki jim Ministrstvo za kulturo plačuje prispevke. Sprememba je tudi uvedba Agencije za umetnost, ki bo bistveno povečala administrativne stroške, s tem pa bi lahko ogrozila količino sredstev za umetniške programe.

Jadranka Plut je pozdravila uvedbo koncesij za nevladne organizacije, vendar opozorila na pomanjkanje drugih ukrepov za razvoj nevladnega sektorja. Izpostavila je, da nedavno odprti štiriletni programski razpis za nevladne organizacije uvaja obvezne vstopnine za vse prireditve.

Izjava

Direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan je povedal, da je Kolegij direktorjev slovenskih gledališč enoten glede neustreznosti metodologije osnutka NPK, da ne izkazuje strateške naravnanosti in da nima priloženega operativnega programa - ukrepi v sedanji verziji NPK niso predstavljeni dovolj konkretno. Poleg tega sedanji osnutek NPK …

Izjava

Problematično je predvsem, da osnutek NPK ustvarja konkurenčni odnos med javnim in zasebnim sektorjem, ki sta sicer komplementarna.

Predsednica Zveze kulturnih društev Slovenije Mija Aleš je izpostavila, da NPK pomanjkljivo razume koncept ljubiteljske kulture, saj slednja ni le pripravljalnica za profesionalne ustvarjalce, kot nakazuje dikcija osnutka.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je kritiziral gostobesednost osnutka in uporabo termina “javni interes,” ki je postal ideološka floskula.

Izjava

Rok Vevar, samozaposlen v kulturi, pa je govoril o nerazumevanju sodobne umetnosti s strani Ministrstva za kulturo ter o specifičnem nerazumevanju načina umetniške produkcije, ki je kolektivna in kreativna. Ob tem je povedal, da je sodobni ples v NPK omenjen samo bežno, in vztrajal pri tem, da bi Center za sodobni ples moral biti javni zavod.

Če se želite naužiti sodobne umetnosti in njene navezave na znanost, pa se lahko danes ali jutri odpravite v Trbovlje, kjer še do jutri poteka mednarodni festival Speculum Artium [Spekulum Artium] pod geslom “Umetnost in znanost za opolnomočenje”. Lahko si ogledate razstavo s širokim naborom mednarodnih umetnikov, filme, ki vključujejo antologijo Fluxusa, videe Univerze uporabnih znanosti Tampere ter Animateko po Animateki ali pa se udeležite delavnic.

Kulturne novice je pripravil Jan.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness