Oživljanje starih zgodb

Kulturna ali glasbena novica
27. 11. 2013 - 14.15

Kulturne novice danes začenjamo z Monty Pythonom. Pet še živečih članov tega kolektiva se je dejansko spet sestavilo v kolektiv in nameravajo po tridesetih letih narediti predstavo, seveda komedijo. Vstopnice so pošle v manj kot minuti, tako da ste za v živo prepozni. Vseeno pa poglejmo, kakšen je projekt, ki ga pripravljajo.

Vsebine avtorji seveda niso razkrili, so pa povedali, da potrebujejo denar in hočejo veliko zaslužiti – morajo plačati hipoteke in preživnine. Lepa montypyhtonovska iskrenost očitno še živi. Toda sedemdeseta so mimo, člani omenjene skupine so osiveli, današnji čas pa je bistveno drugačen. Poleg tega je pritisk na Monty Python kot eno izmed najbolj vplivnih komedijantskih skupin nasploh ogromen in, kot trdi član Terry Jones, nov material pomeni tveganje zaradi visokih standardov iz preteklosti in žvižgi iz občinstva so na dlani. Vendar pa bi bilo treba ob morebitni porazni prestavi vzklikniti nič drugega kot: »Monty Python is dead. Long live Monty Python!«.

Naslednja premiera, ki pa jo lahko ujamete v živo, bo danes ob 19. uri v Aksiomi, kjer bo odprtje razstave in performans Josefa Gründlerja in Ruperta Lehoferja z naslovom Asinhroni spomini. Kakšna je tematika te intermedijske inštalacije, ki se poleg videoprojekcij tudi zvočno poigrava z estetiko in kompozicijo različnih jezikov, nam je povedal avtor Josef Gründler.

* Izjava se nahaj v posnetku oddaje

Nadalje smo avtorja inštalacije vprašali tudi, kakšen je namen rekonstrukcije in kombiniranja različnih zgodb.

* Izjava se nahaj v posnetku oddaje

Ob 20. uri si lahko danes v Galeriji Alkatraz na Metelkovi ogledate otvoritev razstave Igorja Eškinje: Dan zatem. To je razstava, ki je bila načrtovana za leto 2010, a se je začela realizirati šele leta 2011, pa nato ni doživela odprtja – sedaj pa se bo situacija očitno obrnila. Citiramo: »Dan zatem ni prinesel žalovanja za tistim, kar je bilo, ampak je na sivih ruševinah ohranil umetnost. Dan zatem je projekt o vztrajanju in preseganju, o ohranjanju umetniške izjave tudi takrat, ko bi bitko marsikdo vodil drugače. Z vdori realnega se umetnik spopada na bojnem polju umetnosti in na umetniški način.« To vztrajanje in preseganje vas torej čaka v galeriji Alkatraz.

S kulturnimi novicami pa je vztrajal in bolj malo presegal Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness