O LJUBEZNI NA PESNIŠKIH VEČERIH

Kulturna ali glasbena novica
23. 1. 2018 - 15.15

Ob poplavi ljubljanskih literarnih večerov, ki nas po navadi dolgočasijo, spravijo v travmatična ali depresivna stanja, obup, melanholijo ali depresijo, skoraj nikoli pa v stanje besa, se je današnji pesniški večer v Mariboru izkazal za ravno nasprotno. Še preden se bo literarni večer sploh zgodil, je že mobiliziral ljudi, ki izvedbi pesniškega večera močno nasprotujejo. Pesniškega večera ne želijo odpovedati zato, ker so siti dolgočasja in depresije, temveč zato, ker bo na njem nastopil bivši tajnik rektorata mariborske Univerze, Teodor Lorenčič. Svojo zbirko O ljubezni naj bi torej v univerzitetnih prostorih predstavil obtoženec mobinga in spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, kar je seveda sprožilo burne odzive.

Članice in člani akademske skupnosti so tako pozvali organizatorje večera, naj dogodek odpovejo oziroma prestavijo drugam, kjer prostor izrekanja ne bo tako sporen. O razlogih za odpoved govori sociologinja in podpisnica apela, Marina Tavčar Krajnc.

Izjava

Organizatorji dogodka pa so se na apel odzvali z argumentom svobodnega govora. Tako se v Univerzitetni knjižni Maribor ob petih lahko zgodi protest ali pa zgolj še eno medlo prebiranje poezije, kot smo že vajeni.

V Ljubljani pa se bo v Trubarjevi hiši literature zamotani klobčič Rdeče niti končno lahko sestavil v enoten in sistematični zbornik. Ja, še en literarni večer, tokrat verjetno manj problematičen. Natečaj Rdeča nit, ki je zadnja leta vsako leto pozval mlade ustvarjalce in ustvarjalke, da se udeležijo literarnega tekmovanja, bo tokrat pesniške in kratkoprozne dosežke predstavil na enem samem mestu. Več o Rdeči niti nam pove soorganizator dogodka, Alex Devetak.

Izjava

Kaj pa bomo lahko slišali na dogodku?

Izjava

Danes dopoldne pa se je v javnosti pojavilo tudi pismo Društva slovenskih literarnih kritikov, ki opozarjajo na krčenje prostora za kritiko v časopisu Delo. Temu dnevnemu časniku očitajo krčenje prostora kulturi in marginaliziranim temam, namesto njih pa naj bi se vse bolj pogosto pojavljale popularne in zabavne tematike. Javno pismo hkrati tudi poziva, naj časopis vzpostavi boljše sodelovanje z javnimi kritikami in zviša honorarje. Na kakšna ušesa bo letel ta apel, bomo še videli.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

kaj pa je to LJubezen po slovensko?
nikoli slišal in nikoli slišala za kaj takega.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.