Osojnik pred Frankfurtom, Ćosić v P74

Kulturna ali glasbena novica
10. 10. 2018 - 15.10

V Frankfurtu se je za strokovno javnost odprl največji svetovni knjižni sejem, letos že v svoji 70. izvedbi. Častna gostja tokratnega sejma je Gruzija, med okoli 70.000 razstavljalci iz več kot 100 držav pa se bo predstavilo tudi več slovenskih založb in avtorjev. Pet slovenskih založnikov se predstavlja na stojnici Javne agencije za knjigo (JAK), dva pa samostojno. Za tiste, ki jim brskanje po slovenski literaturi ni dovolj, so na stojnici JAK-a danes postregli tudi z vinom in potico. Na JAK-u, ki že več let skrbi za slovensko promocijo na sejmu, se nadejajo, da bo tradicionalna kulinarična ponudba pripomogla k mednarodni prepoznavnosti slovenske literature in založništva. Pesnik in filozof Iztok Osojnik pa je na podlagi izkušenj do slovenske predstavitve na frankfurtskem sejmu kritičen.

izjava

Javna agencija za knjigo ne skrbi za enakovredno zastopanost založnikov in avtorjev na sejmu, določeni med njimi pa so favorizirani, meni Osojnik.

izjava

Iz knjižnega Frankfurta pa še v galerijsko Ljubljano. Galerija P74 nocoj ob 20. uri odpira razstavo novomedijskega umetnika Vuka Ćošića z naslovom Preberi več. Osrednji del projekta je gumb “preberi več” iz računalniškega sveta, ki ga je za projekt ustvaril Ćosić. Z njim želi omogočiti več informacij o relevantnosti neke zgodovinske osebe ali dogodka. Več o samem projektu pove avtor Vuk Ćošić.

izjava

Ćošić je do kulture spomina oziroma tehnologije spomenikov kritičen, saj po njegovem informacije, zapisane na spominskih ploščah ali spomenikih, neko zgodovinsko dejanje ali biografijo določene osebe razlagajo avtoritativno avtoritarno* in pomanjkljivo.

izjava

S projektom Preberi več želi avtor tudi preseči ločevanje realnosti na virtualno in realno, zavzemajoč se za spoj obojega.

izjava

 

*popravljeno.

 

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness