Performans Kletka in predavanje o revoluciji

Kulturna ali glasbena novica
23. 11. 2017 - 15.10

Danes ob 20. uri se bo v gledališču Glej odvil performans Kletka v izvedbi Katie Duck. Predstava temelji na štirih besedilih: Institucionalizacija vsega, Ljubezen, Anatomija vagine ter Smrt. Plesalka v predstavi uporablja črno obleko, stol, tri lasulje, besedilo, gib in zvok, s katerimi ustvarja gledališke prizore. Skozi uporabo telesa, zvoka, prostora in rekvizitov nas bo ponesla skozi zgodbo, ki jo je ustvarila, posnela pa je tudi film, ki ga predvaja za predstavo.

Vsakič znova ustvarja tudi novo zvočno podobo performansa. Performans si deli s sodelavko, ki je vedno neka druga oseba. Kletko uporablja kot notni zapis, kjer sodelavka izraža svoja osebna in kulturna izhodišča. Njena želja je predstaviti performans v kar se da veliko kulturah, da bi njen material lahko zaživel in se razvijal v živo skozi komunikacijo z živimi ljudmi.

Katie Duck je plesalka, koreografinja in učiteljica, rojena v Oxnardu v Kaliforniji. V gledaliških igrah in muzikalih je začela nastopati že v najstniških letih. Njeno delo na okolje improvizacijskega gledališča deluje večplastno. Poučevala je movement research, improvizacijo, kompozicijo in plesno tehniko v Amsterdamu. Je tudi ustanoviteljica dveh priznanih uprizoritvenih ansamblov. Raziskuje razmerje med glasbo, gledališčem, plesom, besedilom, performansom, ukvarja pa se tudi s fizikalnimi, političnimi in ekonomskimi znanostmi ter študijami družbe in nevrologije. Njen namen je opomniti ljudi, da umetnost in gledališče obstajata le v živi formi, v nenehnem spreminjanju, z namenom spomniti občinstvo, da ima telo. V tokratni izvedbi Katie sodeluje s slovensko igralko Jožico Avbelj, ki sicer deluje v Mestnem gledališču ljubljanskem.

V Atriju ZRC bo od 18. ure dalje potekal pogovor z dr. Petrom Klepcem z naslovom Kaj je sploh to, revolucija?. Pogovor bo spremljal odprtje razstave Oktobrska revolucija 1917-2017. Razstava je nastala na podlagi prispevkov z znanstvenega srečanja z istim naslovom, ki se je odvilo 7. novembra v Mariboru v organizaciji Raziskovalne postaje ZRC SAZU Maribor in Univerzitetne knjižnice Maribor. Dr. Peter Klepec je doktor znanosti s področja filozofije. Ukvarja se s sodobno francosko filozofijo, nemško klasično filozofijo, Lacanovo psihoanalizo in kritiko ideologije. O današnjem predavanju nam je več povedal sam.

izjava

Kako se predavanje povezuje z razstavo, ponovno dr. Klepec.

izjava

 

Kulturne novice je spisala vajenka Vita.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

upam, da boste naredili intervju s Katie Duck v Teritoriju Teatra. Ipak je čast imeti tako žensko v LJ. A ne?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.