Pesniški old news

Kulturna ali glasbena novica
19. 12. 2016 - 15.10

V vsesplošnem decembrskem hedonizmu ne pozabite, da je Ljubljana še vedno zelena prestolnica. Stare novice, kajne? No, če si želite še več starih novic, zavijte nocoj v Dobro Vago na Adamič-Lundrovem nabrežju, kjer se nocoj prične predstavitev novega umetniškega projekta Old News. Umetnika Andrea Knezovič in Adrijan Praznik sta se skupaj z arhitektom Andreasom Cesarinijem lotila predelave starih časopisov v nove in uporabne predmete. Namen novonastalih predmetov je zaščititi uporabnika pred množico neuporabnih informacij. Star časopis je končno le našel svojo pravo vrednost.

Old News pa je na žalost tudi Zsa Zsa Gabor. Ekscentrična igralka je v 99. letu starosti umrla na svojem domu, obkrožena s svojo družino in prijatelji. Igralka, ki je v svojih mlajših letih veljala za seks simbol, se je zadnja leta soočala s precejšnjimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih so ji med drugim morali amputirati nogo. Igralka šibkega zdravja pa je najšibkejša bila prav na srcu, namreč v ljubezni. Poročila se je kar devetkrat, ločila pa sedemkrat. Od nje se poslavljamo z njenim življenjskim motom: "Biti ljubljen je prednost, ljubiti je znak šibkosti."

Če vas je tematika smrti užalostila, greste lahko svoja čustva prelivat v poezijo v Trubarjevo hišo literature ob dvajsetih, kjer boste pod okriljem Koridorja konsolidirali film s poezijo na dogodku Prenovačite Novaka. Ob pesmarici Oblike duha pesnika Borisa A. Novaka bodo mladi ustvarjalci pretapljali zgodbe slovenskih kratkih filmov v naključno izbrane pesniške oblike. O povezavi in prehajanju med pesniško in filmsko zgodbo nam je povedal Novak:

Izjava

Mladi dinozavri si bodo pomagali s pesmarico Borisa A. Novaka, nas pa je zanimalo, če je preoblikovanje res enosmeren proces oziroma če Novak v svojih pesmih vidi potencial za ekranizacijo.

Izjava

Novaka smo povprašali tudi, kateri dolgometražec se mu zdi najprimernejši za upesnitev.

Izjava

Kulturne novice sta pripravila vajenca Denis in Mateo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness