Ples mašin po utripu srca v Galeriji Kapelica

Kulturna ali glasbena novica
10. 11. 2017 - 15.10

Kulturne novice, petek, 10. november. Prisluhnite.

Najprej kratek povzetek včerajšnjega dogajanja: podelili so namreč dve nagradi. Prvo je podelilo Društvo oblikovalcev Slovenije oziroma DOS, drugo pa Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Nagrado DOS-a je za življenjsko delo prejel Saša Janez Mächtig. Če ne veste, kdo je ta oblikovalski genij: to je nihče drug kot t. i. »oče« kioska. Še pomnite tisti legendarni dizajn kioskov K67? To so tisti škatlasti kvadri z majhno strešico, ki so v drugi polovici prejšnjega stoletja poharali vzhodno Evropo od Ukrajine preko Romunije pa vse do Makedonije. Pogosto je bil kiosk sestavljen le iz enega kvadra, ki je prodajal časopis ali hitro hrano, vendar je Mächtigov dizajn omogočal tudi združitev posameznih celic v majhen kompleks več škatlic. Kudos Saši!

Nagrado Društva slovenskih knjižnih prevajalcev oziroma nagrado Radojke Vrančič pa je prejel Jernej Županič. Županič je diplomirani filozof in primerjalni književnik, ki je nagrado prejel za prevode izbranih pesmi C. D. Wright Skritost, kratke proze Lydie Davis Samuel Johnson je ogorčen in romana Srce parajoče delo neizmerne globine Davea Eggersa.

Nazadnje vas v Kulturnih novicah obveščamo o zelo obetavni razstavi. V Galeriji Kapelica je danes ob 20. uri otvoritev razstave Daj moji stvaritvi … življenje! Zgolj na hitro naj vam predstavimo premiso: srce je organ, ki spravlja v pogon človeško telo. Z medicinskim razvojem je postalo mehanično nadomestljivo. Avtonomijo človeka lahko poganja stroj. Daj moji stvaritvi … življenje! to logiko obrne in naredi človeško srce za gibalo negibne mašinerije. Za Radio Študent je svoj kolektiv in razstavo predstavila umetnica Susana Ballesteros iz OPN Studia:

 

izjava

 

Zanimalo nas je, od kod izvira slog ustvarjanja, ki spominja na steampunk iz znanstvenofantastične literature?

 

izjava

 

O tem, kaj vse dejansko lahko vidite, še enkrat Susana Ballesteros:

 

izjava

 

Če vas nismo prepričali, poiščite slike in povezavo do razstave v Kulturnih novicah na spletni strani Radia Študent. Bodi to za danes vse. Kulturiral vas je Mateo.

 

https://www.napovednik.com/dogodek463966_opn_studio_daj_moji_stvaritvi_....

http://estoyenetopia.es/2016/12/01/give-my-creation-life/

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.