Plotove v mostove

Kulturna ali glasbena novica
16. 2. 2017 - 14.27

V času, ko vsak polž vedno bolj skrbi za svojo hišico in še bolj ščiti tisto, kar je njegovo, se bodo v mariborskem Muzeju narodne osvoboditve v prihodnjih dneh odvijale delavnice in okrogle mize na temo miroljubnega sobivanja, poimenovane Plot v glavi. Dogodki so usmerjeni v spoznavanje in sobivanje različnih kultur in se osredotočajo na različne starostne skupine. Več o tem nam je povedala direktorica muzeja dr. Aleksandra Berberih-Slana.

Izjava

Povprašali smo jo tudi o ozadju tega poimenovanja.

Izjava

Danes se bo ob 18:00, v sklopu dogodkov odvila okrogla miza na temo fundamentalizmov in radikalizacije, ki jo muzej pripravlja v sodelovanju z Oddelkom za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. O vzporednicah med različnimi ekstremizmi in vzpenjajočimi se populističnimi gibanji v Evropi se bodo pogovarjali kolumnist Dejan Turk, kustos muzeja Uroš Dokl, študenta sociologije Luka Miklošič in Igor Jurekovič ter Maisa AlHafez. Okroglo mizo bo povezovala profesorica doc. dr. Anja Zalta.

Dopoldanske delavnice za otroke in dijake se bodo odvijale pod mentorstvom sirske glasbenice, pianistke, kitaristke, pevke, skladateljice in glasbene terapevtke Maise AlHafez . V svojem delu združuje specifike zahodnjaške in orientalske glasbe, predvsem pa skuša preko glasbe snovati most miru in zajema predvsem pesmi za otroke, ki trpijo za splošnim pomanjkanjem.

V dneh vse tja do 7. marca bosta v sklopu dnevov potekala še dva pogovora ter eno predavanje na temo begunstva, humanitarizma in uničevanja kulturne dediščine. Gostja prvega pogovora bo vizualna umetnica Samira Kentrić, ki v svojih delih nagovarja odraščanje bošnjaških družin v Sloveniji. Drugi pogovor se bo odvil s Failo Pašić Bašić, predsednico društva UP iz Jesenic, humanitarko, ki pomaga beguncem po svetu in Sloveniji. Predavanje o mestu Palmira, ki ga bo vodila doc. ddr. Verena Vidrih Perko, bo sklenilo sklop dogodkov Plot v glavi. Predavanje se bo vrtelo okoli vprašanja čustvenega odziva Zahoda nad uničenjem antičnega mesta Palmire in okoli vzrokov uničevanja tamkajšnje večtisočletne kulturne dediščine.

V sklopu razstave Arhitektura inventura, tradicionalna bienalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, se bo danes ob 17:00, v Cankarjevem domu, odvil prvi sklop predavanj in predstavitev arhitekturnih birojev ter študentov, naslovljenih Arhitekti imamo rešitev - kako jih realizirati. Več o razstavi nam je povedala Kristina Dešman.

Izjava

Blaž Budnja in Rok Jereb bosta preko dveh nerealiziranih in dveh realiziranih projektov izpostavila pristop k udejanjanju arhitektove misli v sodobni dinamiki današnjega okolja.

Predstavitvi bo sledila predstavitev projekta in gradnje cerkve sv. Janez Bosca v Mariboru. Slednjega bosta predstavila Miha Dešman in Vlatka Ljubljanović. Za konec pa se bosta s projektoma predstavili še študentki Mateja Šetina in Klara Bohinc. Kaj predstavitev na razstavi in predavanjih predstavlja za študente?

Izjava
Naj plot v glavi ne gradi ograje pred vašo polžjo hiško, ampak mostove od hiše do hiše po vsem svetu.

Po plotastih mostovih je hodila Kaja

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.