Podeljevanje in pogovarjanje

Kulturna ali glasbena novica
22. 6. 2020 - 15.18

Pozdravljeni v Kulturnih novicah! Danes ob 18. uri bo na vrtu Plečnikove hiše potekala podelitev Plečnikovih odličij 2020, v sklopu katerih se podeljujeta Plečnikova nagrada in Plečnikova medalja. Prva se podeljuje slovenskim ustvarjalcem s področja arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme za dela, ki so nastala v zadnjih petih letih tako v Sloveniji kot v tujini. Medalja pa je, po drugi strani, namenjena aktualnim stvaritvam ali delu na navedenih področjih, pomembnim delom s področja arhitekturne teorije, kritike ali strokovne publicistike oz. se na splošno podeljuje tistim, ki so s svojim prispevkom na tak ali drugačen način obogatili arhitekturno kulturo. V primeru slabega vremena bo podelitev potekala v atriju Mestnega muzeja Ljubljana.

Danes ob 13.00 je potekal spletni pogovor Vgrajevanje plana B v mestne kulturne strategije. Gre za prvega v ciklu treh spletnih pogovorov, ki so vsi namenjeni kulturnim politikam evropskih mest v kontekstu kriznih razmer. Pogovor pripravljata Zavod Motovila in Mestna občina Ljubljana.

O namenu cikla in današnjem prvem srečanju nam je več povedala Mateja Lazar iz Zavoda Motovila.

Izjava

Na vsakem izmed treh pogovorov bodo zastopana druga mesta, z izjemo Ljubljane, ki bo vselej zraven. Pogovor bo med drugim osredotočen na začasne ukrepe kot posledice pandemije in dolgoročne premisleke o kulturnih strategijah. Moderiral ga bo mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest estonskega rodu, Ragnar Siil. Mateja Lazar o širšem okviru dogodka in pomembnosti kulturnih strategij ter povezovanja evropskih mest.

Izjava

Za konec še novica za ljubitelje književnosti. Včeraj so na Vrhniki v Cankarjevem lazu podelili Cankarjevo nagrado za roman V Elvisovi sobi Sebastijana Preglja, ki je izšel leta 2019 pri Gogi. Gre za prvega dobitnika, saj je bila nagrada ustanovljena septembra lani, podeljuje pa se v čast velikemu književniku in sodobni besedni umetnosti. Po oceni žirije je pisatelj v romanu dobro zajel občutke generacije, rojene v začetku 70-ih let, ki je razpad Jugoslavije, vojno in tranzicijsko obdobje doživljala v zgodnji mladosti.

Kot so zapisali v utemeljitvi, Pregelj proces spreminjanja družbenih razmerij ponazori na jezikovni ravni, ko v sprva zamejeno prvoosebno perspektivo vplete vse več elementov tedaj aktualnega diskurza. Z rabo “večnega sedanjika” ohranja iluzijo nezaključenosti in podoživljanja vseh možnosti, ki so se odpirale v Elvisovi sobi kot simbolu neobremenjenega otroštva. Pregljevo pripovedovanje je artikulirano in vešče: ve, kaj hoče, in ve, kako to povedati, so zapisali. 

Poleg Preglja so bili za nagrado nominirani še Vinko Möderndorfer, Simona Semenič in Brane Senegačnik, žirijo pa so sestavljali Ana Geršak, Darja Pavlič, Matej Bogataj, akademik Niko Grafenauer in Ivan Verč kot predsednik. V splošnem lahko Cankarjevo nagrado prejme delo s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja - poezije, proze, dramatike ali esejistike.      

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Marko.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness