Podrtije niso za odpis

Kulturna ali glasbena novica
4. 11. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. »Ste kdaj sanjali, da bi živeli v stari hiši, z jablano, ki se ziba pred oknom, in ptico, ki žvrgoli na slemenu?« Pri novonastali iniciativi, stičišču za prenovo in trajnostno bivanje Kajža, zagotovo so! Toda pojdimo lepo po vrsti. Kajža zaenkrat deluje kot spletni portal, medij, ki si prizadeva dvigniti ozaveščenost o trajnostnem bivanju in na tem področju aktivirati splošno javnost, saj pri nas še vedno velja prepričanje, da je stara hiša jama brez dna, vsaj v finančnem smislu, kar pa je, po besedah arhitektke in pobudnice projekta Ajde Bračič, v resnici le malokrat res.

Kajža je, kot nam je povedala sogovornica, v prvi vrsti nastala kot rezultat dolgoletnega opazovanja in občudovanja domače arhitekturne dediščine, hkrati pa iz frustracije nad njenim trenutnim stanjem. V Sloveniji imamo namreč ogromno obstoječega, a neizkoriščenega in slabo vzdrževanega stavbnega fonda, starega tudi več kot osemdeset let, ki pa ni zaščiten kot kulturna dediščina. Ta del arhitekture pri nas propada, saj nam - zaradi pomanjkanja sistematičnega vzdrževanja in spodbujanja takšnih politik - prej predstavlja breme kot priložnost. Vendar je to miselnost, ki jo projekti, kakršen je Kajža, skušajo postaviti na glavo. Toda pri tem ne gre le za željo po obnovi tako rekoč prazgodovinskih podrtij za neke entuziaste, temveč bi radi s tem odprli tudi širšo stanovanjsko in urbanistično problematiko slovenskega podeželja.

Izjava

Obstaja namreč veliko načinov, kako pametno uporabiti že razpoložljive vire in tako oblikovati prijaznejše okolje za prihodnost, kar bi lahko pomenilo rešitev vsaj nekaterih stanovanjskih zagat na podeželju.

Izjava

Zato bodo pri Kajži v prihodnje organizirali svetovanja za vse, ki se lotevajo prenove, še posebej v lastni režiji, pri čemer bodo k sodelovanju povabili strokovnjake in izkušene izvajalce. Poleg tega bodo popisovali in promovirali iniciative na področju sonaravnega bivanja in alternativnih načinov organizacije prostora, ki pri nas že obstajajo. Izvajali bodo tudi delavnice in posvete, izdajali priročnike in publikacije ter poskušali graditi skupnost, ki bo lahko živela drugače od zdajšnje in bo ohranjala dediščino, ki nam je bila - kljub temu da se ne nahaja na spisku zaščitene dediščine - zaupana v varstvo.

Izjava

Več o Kajži in njenem delovanju si lahko preberete na Facebooku ali spletni strani iniciative kajza.si.

 

///////////////////////////////////////

 

Na naslovni fotografiji, ki jo je posnel Milan Kambič, je Domačija Vrlovčnik arhitektov iz pisarne Medprostor.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness