Poetična futurama

Kulturna ali glasbena novica
21. 11. 2017 - 15.10

Good news, everyone!… Kulturne novice!

Kabir ali Al-Kabir je živel v 15. stoletju in sestavlja pomemben del indijske mistične poezije. Njegovo ime pomeni »neskončno velik« in »najbolj vzvišeni«. Če vas indijska kultura zanima, se lahko ob osmih udeležite predavanja in literarnega večera z naslovom Kabirjeva mistična poezija in razlaga pesmi ob živi indijski glasbi v Trubarjevi hiši literature. Kot je nakazano že v imenu, bo dogodek na sitarju spremljal glasbenik Martin Lumbar, dogajanje pa bo vodila pisateljica Viktorija Kos, ki je študirala zahodno in indijsko filozofijo. Predstavila bo tudi svojo knjigo Razcvet ljubezni.

Približno 110 metrov stran, naravnost in na desno, bo v Pritličju dogajanje prav tako poetično obarvano. Stran od Indije in starih mistikov se boste kot Fry lahko premestili več stoletij naprej v najbolj sodobno od sodobnega in spremljali dela najmlajših pesnic in pesnikov s slovenske pesniške scene. Ob osmi uri bo predstavljeno petnajst avtoric in avtorjev, rojenih po letu 1980, ki še nimajo svojih pesniških zbirk. Izbor posebne, tematske številke revije Dialogi je opravila Petra Kolmančič, naslovljena pa je bila po verzu iz pesmi ene od vključenih avtoric Nine Kremžar Nekega dne se premakne.

Po katerih kriterijih je še potekal izbor, smo povprašali Petro Kolmančič:

Izjava

Po delih naj bi dobili uvid v to, kako svojo vlogo in status doživljajo mladi posamezniki in posameznice. Torej po Kolmančič vpogled v veščine generacije, ki je odraščala v tveganem ter negotovem času postsocialističnega materializma. Zanimale so nas specifike njihovega pesniškega ustvarjanja.

Izjava

Morda pa služi dogodek tudi za pokušino, kam sledi poetična futurama.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

od kdaj pa ne-indijec zna profesionalno špilat sitar? Če hočeš kaj veljat pri špilanju sitarja moraš to delat cel lajf. Špilanje sitarja je povezano z nekimi ragami, vsako obdobje v letu ima svojo rago, predvsem pa izbira rage je odvisna od vremena in obdobja dneva.

Lumbar že več kot 40 let špila sitar ...

Lumbar že več kot 40 let špila sitar ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness