Poetrix festivala Ignor

Kulturna ali glasbena novica
22. 10. 2021 - 15.10

Minulo sredo se je v osvetljenem in s stoli zapolnjenem prostoru Kluba Gromka na jesensko hladni ter prazni Metelkovi pričel 5. Festival Ignor, ki ga je organizirala platforma za literaturo, zvočenje, vizualne umetnosti in performans Ignor. Kot veli tradicija, tudi letošnja izvedba festivala predstavlja serijo kolumn, performansov, poezije ter nje odvodov in zvočenja. Na tridnevnem dogodku, ki se bo zaključil drevi, so se doslej predstavili številni domači in tuji avtorji, ob slovenščini so zbrani javnosti ušesne dlačice dražili tudi stihi v bosanščini in perzijščini. Slušatelji smo bili deležni stilsko raznolikih in drznejših performansov. “Kdaj boš tvegal, če ne na Ignoru?” je pred svojo izvedbo poezije generacijsko mešani publiki, ki je zvesto okupirala zlasti del kluba za šankom, na sredinem dogodku pojasnil eden od nastopajočih.

Tokratna izpeljava sicer ni mogla uiti vsesplošnemu duhu epidemičnega časa. Številni avtorji so bili zaradi bolezni prisiljeni odpovedati svoj nastop, program pa je bil posledično nekoliko krajši od prvotno predvidenega. Kot je pojasnil sodelujoči pesnik, organizator festivala in moderator programa Dejan Koban, zasnova letošnjega Festivala Ignor, tako kot že leta poprej, ni bila tematska, ključno vodilo pri izvedbi je predstavljalo zlasti prizadevanje za izvedbo obsežnega tridnevnega festivala.

Izjava

S performansom na srédini izvedbi festivala je bil obelodanjen tudi zbornik 5. Festivala Ignor, v katerem so zbrana dela sodelujočih avtorjev, grafično podobo festivala in zbornika pa je prispevala Nela Poberžnik.

Izjava

V četrtek so na festivalu ob ritmični podlagi našemu slušateljstvu dobro znanega glasbenika in sodelavca Radia Študent Jaka Bergerja – Brgsa nastopili avtorji, ki so prispevali pesnitve za zvočno-eksperimentalno izdajo Poetrix. Z nastopom je bila uradno obeležena izdaja Založbe Radia Študent, ki je izšla v sodelovanju z Literarnim društvom I A in NUZ IGNOR. Knjižna objava vsebuje poezijo desetih avtorjev in USB ključek z zvočnimi predelavami besed in glasov branja poezije, ki jih je ustvaril Jaka Berger. Posamezne zvočne interpretacije poezije so bile sicer predstavljene na rednih mesečnih dogodkih platforme Ignor, zaradi česar je bil, kot je pojasnil Berger, ritem kompozicije dela nekoliko hitrejši.

Izjava

Berger je v izdelavi končne interpretacije upošteval pesniško samorazumevanje zvočnosti besedil pesnic in pesnikov. Ob rdeči niti manipulacije glasu vsako posamezno delo prežema tudi vsakemu avtorju besedila lastna nota.

Izjava

Zaključni večer 5. Festivala Ignor se bo začel danes ob 20. uri v prostoru Kluba Gromka. Vstop pred oder, ki ga bodo do poznih nočnih ur s svojimi kolumnističnimi, pesniškimi, performativnimi in zvočnimi prispevki polnili raznovrstni umetniki, vas bo stal šmarno petico.

 

Foto: grafična podoba 5. Festivala Ignor avtorice Nele Poberžnik

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness