Poezija med migranti in računalniki

Kulturna ali glasbena novica
17. 11. 2016 - 15.15

 

 

Tisti, ki vas večerni mraz ne moti, si lahko drevi ob 19. uri na Židovski ulici v Ljubljani ogledate videoprojekcijo. Gre za delo z naslovom 8112016 19001915, ki jo je v okviru projekta VideoZid 2016 s sodelavci pripravila umetnica Lina Rica.

Njen video je dokument, sestavljen iz dveh delov. Prvi del vsebuje osebne in zgodovinske podatke sveta ob določenem času, drugi del prikazuje umetnico pri kreiranju spletne strani. S to sopostavitvijo svetovne statistike in osebne participacije pri zabeleženih podatkih želi umetnica prikazati posameznikovo vpetost v družbo, v kateri se njegova individualna identiteta izgubi. Gre za prikaz povezave med majhnostjo posameznika in široko občostjo družbe, v kateri se individualne zgodbe izgubijo, a le zato, da bi se vrnile v enotno in širšo zgodbo družbene občosti.

Projekcija je del projekta VideoZid 2016. Več o projektu nam je povedal sodelavec projekta Miha Kelemina:

//////////////////////////posnetek///////////////////////////////////

Če pa bo mraz vendarle prehudo grizel, lahko ob 19. uri obiščete zvočno inštalacijo Sanoretum/Runski stroj: industrijske sanje umetnice Gail Priest. Inštalacija se poigrava s tradicionalno obliko »šloganja« iz preroških run. Na mesto človeka, ki bi se spraševal o preroškem pomenu, umetnica postavi stroj, ki naključno generira vprašanja v obliki zvočnih efektov. Ob vsem tem naključnem generiranju zvokov naj bi stroj obenem proizvedel tudi naključno metafizično izkušnjo. Do katere mere je pri tem uspešen, lahko danes presodite sami.

Trubarjeva hiša literature danes že čez dve uri, torej ob 17:00, pripravlja okroglo mizo z naslovom Ljudstvo migrantov: človeške smeti, neoliberalizem in kaj ima poezija s tem? - prvi del. Dogodek bo skušal prikazati migrantsko problematiko v pesniški luči, združiti poetičnost s političnostjo in pokazati dvosmerne učinke, ki jih ima poezija na ljudi. Poezija je dvorezni meč. Na eni strani je lahko v službi politike socialnega izključevanja in na drugi strani tudi v službi vključevanja, njena naloga in učinki so odvisni od pozicije, s katere do nje pristopamo.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodila prevajalka in pesnica Alenka Jovanovski, bodo sodelovali aktivistka Aigul Hakimova, pesnica, prevajalka, literarna znanstvenica in aktivistka Ana Makuc ter pesnik, teoretik in slikar Iztok Osojnik.

Povezovalko današnjega pogovora Alenko Jovanovski smo povprašali o dogodku in idejah za okroglo mizo, ki združuje poezijo s političnimi vprašanji in problemi:

/////////////////////////posnetek//////////////////////////////////

Če bi se po socialno angažirani migrantski literaturi radi preselili v intimne sfere, se lahko zadržite v Trubarjevi hiši literature. Tam se bo namreč ob 19:00 začel pogovor Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si! s pisateljico Dijano Matković.

Našo kulturo sta obdelovala vajenca Denis in Jan.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.