Poezija na razpotju: Taktike vztrajnosti

Kulturna ali glasbena novica
5. 6. 2018 - 15.10

Le kdo bi si mislil, da je preteklo že dve leti, odkar se je na dvorišče tovarne Rog v zgodnjih jutranjih urah pripeljal bager, ki takrat verjetno niti približno ni pomisli na to, da bo kmalu zamenjal svojo vsakdanjo oranžno barvno podobo za...? Za rožnato kaj pa drugega. S tem je seveda popolnoma zamenjal svoje poslanstvo rušenja in uničevanja za lepše, boljše stvari.

Spričo tega dogodka, ki se je že zapisal v tekoče anale naše družbe, se danes v prostorih avtonomne tovarne Rog začenja Bagrov teden. Z barvno paleto dogodkov, ki bo segala od oranžne in vse tja do roza barve bodo obeležili ’obletnico boja proti rušilnim silam gentrifikacije’, kot so zapisali.

Bagrov teden se bo začel danes z otvoritvijo razstave v Galeriji Zelenica ob 21.00. Z razstavo performativnih del se bo predstavil argentinski umetnik Martín Molinaro . Ob 22.00 pa sledi Večerna pripovedovalnica na dvorišču Socialnega centra in Modrega kota. V sklopu večerne pripovedovalnice vabijo vse utopiste, realiste, naivneže, cinike in defetiste, da povedo svojo zgodbo o dogajanju tistega usodnega julijskega dne leta 2016.

V s svežino morske vode obkoljenem Piranu pa se je že včeraj začela konferenca postjugoslovanskih in nemško govorečih avtoric in avtorjev z naslovom Poezija na razpotju: Taktike vztrajnosti. Konferenco organizirata Paraliterarno društvo I.D.I.O.T. in Babelsprech International, ki je nastal kot projekt Literarisches Colloquium Berlin  v sodelovanju z Literaturhaus Wien  Literaturhaus Basel  ter mednarodnega partnerja Meridian Czernovitz iz Ukrajine. Več o sami idejni zasnovi konference nam je povedal Tibor Hrs Pandur, urednik revije I.D.I.O.T.

Izjava

Na konferenci in dogodkih, ki ji sledijo se bodo zvrstili avtorice in avtorji iz Srbije, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Nemčije in Švice. Ti bodo še danes s posameznimi predavanji premlevali in soočali različne tradicije in sodobni razvoj postjugoslovanske literature in literature nemško govorečih področij. Kako konferenca združuje dva na prvi pogled morda različna prostora udejstvovanja poezij in literature? Ponovno Pandur.

Izjava

Konferenca pa se jutri seli v razbeljeno prestolnico, kjer bodo povabljeni gostje sodelovali v dveh intermedijskih dogodkih. Prvi se bo odvil jutri ob 21.00 v Galeriji Škuc, drugi pa v četrtek v prostorih Channel Zera na Metelkovi. Gostje se bodo na dogodkih predstavili s poezijo, ki jo bosta spremljala glasba in videoprojekcije.

 

V rozasto se je ovila Kaja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.