Pogled in obrat

Kulturna ali glasbena novica
4. 12. 2017 - 15.10

Danes ob 18. uri v Katedrali. Pogled in obrat. Obrat zaradi pogleda. Kino Šiška z društvom Kraken pristaja na možnosti, ki jih omogoča gostovanje švicarskega festivala look&roll: raznolikost v filmu.

Festival skuša s projekcijo kratkih filmov na temo oviranosti prispevati k soustvarjanju novega pogleda na kratki film. Prizadeva si za dostopno kulturo in družbo prihodnosti, ki ne vključuje le deklarativnega premisleka o drugačnosti, socialni vključenosti in enakopravnosti, temveč to že počne. Filmi so opremljeni s podnapisi za gluhe osebe in avdiodeskripcijo za slepe osebe. Projekcije spremljajo navodila za omogočen dostop gibalno oviranim. V dvorani je nameščena slušna zanka za gluhe in naglušne osebe. Slepe in slabovidne osebe na poti do Kina in v samem Kinu usmerjajo taktilne table v Braillovi pisavi.

Ne le da filmi uprizarjajo drugačno realnost, ampak s svojim pogledom uprizarjajo tudi pristop, ki bi bil potreben, da bi bile določene umetniške vsebine resnično dostopne vsem.

Sedem dokumentarnih, igranih, animiranih, eksperimentalnih izživljanj priča o življenju ljudi z motnjami v duševnem razvoju, slepoto, motnjami avtističnega spektra, gluhoto in duševnimi boleznimi. Videli boste lahko, kako je, ko nekdo Joče in moti ostale, zakaj je Najboljša pot pritožba in zakaj je to vendarle mesto, kjer se Ljubezen in neodvisnost šele pričenjata.

Pred tem pa nekaj o nastanku in konceptu festivala s snovalcem in umetniškim vodjo Gerhardom Protschko.

Izjava

look&roll pledira za tem, kar je mogoče imenovati celostni pristop k problematiki. Združuje moment ozaveščanja z momentom konzumiranja arta, momentom gledanja. Produkt je obrat. V perspektivi, v pristopu. Naj se zgodi. Vstop prost.

Medtem: Od zgodnje enajste do pozne noči v Kinoteki in Kinodvoru kot že štirinajst let poprej zaseda Animateka. Najprej Slon, potem ob šesti uri Vzhodna in srednjeevropska panorama, dve uri kasneje Animirani dokumentarci.

Sedem dni animiranih noči z animiranimi gosti, med animiranimi delavnicami, na animiranih razstavah animirane misli. Animirane_i z animiranimi dogodki. Kinodvor. Slovenska kinoteka. Stara mestna elektrarna. In v Alkatrazu še zmerom Voodoo Entartete Kunst brezkompromisne Caroline Sury, ki je oblikovno zaznamovala podobo letošnje Animateke. Animirati se bo mogoče do 10. decembra.

Za Kulturne novice je novačila vajenka Vesna.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness