Pogled skozi izložbena okna

Kulturna ali glasbena novica
13. 10. 2021 - 15.10

Tokrat smo Kulturne novice našli med ogledovanjem mariborskih izložbenih oken. Ta med 8. in 15. oktobrom namreč naseljujejo performativne geste, ki jih je v njih postavilo Društvo za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov NAGIB. Že druga izvedba Serije performativnih gest letos nastaja v sodelovanju z Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti, ki poteka sočasno, in platformo za sodobno raziskovalno umetnost KonS, pod skupnim naslovom Transhumanizem.

NAGIB je društvo za kulturno produkcijo, ki se je razvilo iz Mednarodnega festivala sodobnega plesa. Kako se s svojimi vsebinami pridružuje festivalu računalniške umetnosti, ki razstavlja predvsem novomedijsko umetnost, zaznamovano z elektronskimi vmesniki, pojasni programska vodja Serije performativnih gest Petra Hazabent.

Izjava

Kaj pa performativne geste sploh so? Hazabent pojasni, da gre za hipne akcije, ki v trenutku nagovorijo gledalca oziroma v tem primeru mimoidočega. Pristop ni omejen zgolj na gib, temveč je performativno gesto moč izvesti tudi z besedo, zvokom ali podobo, s katero ustvarjalka posreduje neko izjavo. Festivalski performansi sicer trajajo več ur, vendar vsebujejo izjavo, ki jo je mogoče razbrati v nekaj sekundah, saj so zasnovani za občinstvo, ki se bo pred izložbo najbrž zadržalo zgolj nekaj trenutkov, preden bo nadaljevalo pohajkovanje po mestu ali odhitelo po opravkih.

Uporabo izložb za umetniško izražanje je lani spodbudilo zaprtje gledališč, galerij in plesnih dvoran. Pri NAGIB-u so v izložbah videli priložnost, da omogočijo umetnikom nastopati in razstavljati, hkrati pa prebivalcem mesta ponudijo kulturno dogajanje, ki bo razbilo monotonijo dnevnih sprehodov in upoštevalo protikoronske ukrepe.

Obenem so s prestavitvijo umetnosti v izložbe oživili dele mesta, ki so običajno zgolj prehodni in neopazni. Letos je glavni oder za uprizoritve postala že dolgo prazna izložba Modne hiše. Če ste se naključno sprehodili mimo, ste lahko naleteli na žensko, ki potiska nakupovalni voziček s kupom vejevja, se nenadoma ustavi in prične s tal pobirati jesensko listje ter ga nato natikati na gole veje v vozičku. Če ste šli mimo ob kakem drugem trenutku, pa vas je morda presenetil naslednji prizor: dve ženski za steklom izložbenega okna poskušata ozek prostor premeriti z mokrimi vejami, ki sta jih pobrali na ulici. Če ste prišli seznanjeni s tem, kaj se dogaja, in da bi si ogledali performativne geste, pa ste vedeli, da ste priča performansu Pronicanje. Avtorice koncepta in performerke Barbara Kanc, Tina Valentan in Anja Bornšek raziskujejo prostor izložbe z avtorsko metodo, ki jo imenujejo pasenje.

Več o razvoju te metode in raziskovanju, ki se ga z njeno pomočjo loteva s soavtoricama, Anja Bornšek.

Izjava

Avtorico in performerko Anjo Bornšek smo povprašali še, kako se njihova uprizoritev stika s festivalsko temo – transhumanizmom.

Izjava

Performativne geste lahko obiščete ali nanje naletite še do petka.

 

Fotografija: Ramaida Osim

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.