Ponedeljkov ulov

Ponedeljkov ulov

Kulturna ali glasbena novica
2. 3. 2020 - 14.53

“Skiper mi je odvrnil: ‘s punco v ekipi ne bomo prehiteli nobene druge jadrnice’. Takrat sem se odločila, da prijavim popolnoma žensko ekipo v jadralno regato okoli sveta.”

Izjavo smo pobrali iz dokumentarnega filma Jadralke, katerega premiera bo danes ob 17. uri v Kinodvoru v okviru mladinskega filmskega programa Kinotrip. Dokumentarec pripoveduje zgodbo Tracy Edwards, pobudnice prve povsem ženske jadralne ekipe, ki je leta 1989 odjadrala eno najtežavnejših svetovnih regat - Whitbread Round the World Race. Današnjo premiero bo z obeleževanjem prihajajočega mednarodnega dneva žensk povezal pogovor po predstavi, ki ga Kinodvor pripravlja skupaj z Društvom za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk. V njem se bosta moderatorki Kinotripa skupaj z gostjama - Teo Hvala iz Mesta žensk ter Marijo Štremfelj, članico prve jugoslovanske povsem ženske alpinistične odprave v Himalajo - posvetili tematikam premagovanja družbenih stereotipov, vztrajnosti, poguma in sestrstva. 

Po besedah članice ekipe Kinodvora Anje Banko je posebnost filma, da njegovo klasično formo intervjujev s Tracy Edwards in drugimi članicami ekipe dopolnjujejo arhivski posnetki s same jadrnice Maiden med njeno potjo okoli sveta. 

Izjava.

Film se v družbeni kontekst vpenja predvsem s pomočjo medijskih odzivov takratnega časa, pa tudi današnjih intervjujev s sotekmovalci ter novinarji, ki so takrat poročali o regati. 

Izjava.

***

Ko smo utrujeni od jadranja, pa se lahko okrepčamo s svežimi ribami. Nocoj bo v galeriji DobraVaga ob 19. uri otvoritev skupinske razstave iz cikla Sveže ribe s podnaslovom Risba. Delno kurirana prodajna razstava vključuje avtorje različnih generacij - od 2. letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje do že uveljavljenih umetnikov -, ki jih druži uporaba risbe kot dela njihove umetniške prakse. Po besedah Ree Vogrinčič sta s sokuratorko Laro Mejač skušali v razstavo vnesti razpon različnih slikarskih tehnik ter osebnih poetik. 

Izjava.

Kontekst risbe v slikarstvu ima vase vrisano tudi časovnost - recimo na hitro narisano skico, ki naj bi vodila v druge likovne tehnike. Vogrinčič nam je pojasnila, kako se časovni aspekt risbe na različne načine manifestira v razstavljenih delih.

Izjava.

Risba pa signalizira tudi neko neposrednost, neko kracanje, neko gesto, s katero risarjeva roka pušča vedenjske sledi na delu. Risbo lahko povežemo z umetnikovim podpisom. 

Izjava.

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness