Praznične kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
13. 4. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v velikonočnih kulturnih novicah. Tradicionalno velikonočno jutro je letos zaradi posebnih okoliščin potekalo v nekoliko okrnjeni obliki. Umanjkale so tradicionalne maše s procesijami, zvonovi pa so namesto v cerkev vernike pozivali k zajtrku za domačo mizo. Ti se zaradi prepovedi zbiranja niso mogli udeležiti molitve pri maši, ki je potekala na daljavo, temveč so se morali zadovoljiti z domačo molitvijo in preprostim družinskim zajtrkom. 

Župniki so letos ob deseti uri zjutraj darovali velikonočne maše v praznih cerkvah. Prav tako je v prazni Katedrali sv. Petra v Vatikanu mašo, kateri je ob dvanajsti uri sledil tradicionalni blagoslov, daroval Papež Frančišek. Slednji je to leto namesto pred množicami na trgu pred Baziliko potekal kar v katedrali. Večji problem je predstavljal blagoslov hrane, ki je bil ponekod odpovedan, ponekod pa iznajdljivo izveden kar iz avtomobilov. 

Po včerajšnjem prazniku velike noči, na katero se kristjani ob tradicionalnem zajtrku spominjajo Kristusovega vstajenja, o katerem poroča Nova zaveza, smo vstopili v velikonočni ponedeljek. Kristjani se dan po prazniku velike noči spominjajo Jezusovega prikazovanja dvema učencema na poti iz Jeruzalema v Emavs. Svetopisemska zgodba pripoveduje, da se je na poti obema učencema pridružil skrivnostni neznanec, s katerim sta učenca govorila o verskih rečeh, med drugim tudi o smrtni obsodbi in križanju preroka Jezusa Kristusa. Ko so se približali vasi, sta učenca neznanca povabila v hišo, saj “se je dan že nagnil.” "Ko je sédel z njima za mizo, je vzel kruh, blagoslovil, ga razlomil in jima ga dal. Tedaj so se jima odprle oči in sta ga spoznala."

Letos praznovanje velikonočnega ponedeljka, ob katerem kristjani običajno obiščejo svoje bližnje, zaradi epidemije virusa COVID-19 poteka nekoliko drugače kot ponavadi. Več o pomenu velike noči, krščanstvu, epidemiji in ostalem je ekskluzivno za Radio Študent povedal docent dr. Roman Globokar s Teološke Fakultete. Globokar nam najprej predstavi osnovno sporočilo velike noči.

Izjava

Globokar nadalje razmišlja o veliki noči v luči letošnjega leta.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness