Protestantizem na noč čarovnic

Kulturna ali glasbena novica
31. 10. 2018 - 15.10

Na današnji dan pred natanko 501 letom je Martin Luther v Wittenbergu napisal svojih slovitih 95 tez »o moči odpustkov«. Teze kritizirajo predvsem prodajo odpustkov, ki naj bi mrtvim pomagali hitreje priti iz vic v nebesa in obsojenim iz zapora, s profiti prodaje pa je katoliška cerkev v veliki meri financirala gradnjo Bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Ker je kritika naletela na gluha ušesa, je prišlo do shizme in oblikovanja protestantske cerkve, ki je imela močan vpliv tudi v naših krajih, kjer je odigrala ključno vlogo za nastanek slovenščine kot knjižnega jezika.

O pomenu reformacije smo povprašali magistro Violeto Vladimiro Mesarič, evangeličansko duhovnico in namestnico vikarja v Slovenski vojski.

*Izjava

Kljub vsem zaslugam reformacije pa današnja mladež 31. oktober željno pričakuje predvsem zaradi noči čarovnic. Kulturni program na današnji dan je temu primeren, predvsem velja omeniti predpremierno prikazovanje nove Suspirie, inovativne predelave kultne klasike Daria Argenta v Kinodvoru, in pa najnovejšega dela prav tako kultne franšize Noč čarovnic v kinu Bežigrad.

O izvoru in pomenu noči čarovnic smo povprašali dr. Mirjam Mencej, avtoriteto na področju čarovništva.

*Izjava.

Povprašali smo jo še o pomenu teh ločnic.

*Izjava.

Srečen praznik reformacije vsem vernim in kulturnim poslušalcem ter mnogo orgij in čim manj prehajanja na oni svet ob prazniku čarovnic vsem nevernim študentom želi Redakcija za kulturo in humanistične vede Radia Študent.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness