Razprodaja Mladinske knjige

Kulturna ali glasbena novica
30. 9. 2013 - 12.00

Včeraj je Iniciativa za prevzem večinskega deleža Mladinske knjige ''Skupaj s knjigo'', ki jo sestavlja več pravnih subjektov na področju knjige, med njimi Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev in pa predstavniki zaposlenih Mladinske knjige in Cankarjeve založbe, na upnike Mladinske knjige – tri banke, tudi NLB – naslovila Poziv k preučitvi predloga prodaje večinskega deleža Mladinske knjige.

Lastniki in upniki danes ob 14. uri namreč organizirajo dražbo večinskega deleža podjetja, kar lahko močno vpliva na prihodnje poslovanje in celoten slovenski knjižni trg, nad katerim ima Mladinska knjiga okoli 60-odstotni monopol. Iniciativa v pozivu opozarja na problematične programe dosedanjih ponudnikov, ki naj ne bi imeli razvojne vizije, naj ne bi zagotavljali, da bodo ravnali v smeri razvoja podjetja, obenem pa kapital ponudnikov dosega le zelo majhen del kapitala Mladinske knjige. Obetala naj bi se ponudba založbe Učila International, sicer lastnika knjigarne Felix, ki je v slovenski prostor s svojimi pogrošnimi žepnicami pripeljala zelo tržno naravnan način prodaje knjig. Njihova ponudba naj bi bila še nižja od 13,6 milijona evrov, ki jih je spomladi ponudil Kompas MTS, a kasneje od nakupa odstopil.

Kako pa je do sedanje situacije sploh prišlo? Ali je Mladinska knjiga v hudih dolgovih? Poklicali smo direktorja Cankarjeve založbe, ki deluje pod okriljem Mladinske knjige, Miho Kovača.

*Izjava se nahaja v posnetku

V tem trenutku naj bi dražba na Zvezi ekonomistov na Dunajski cesti 56 že potekala, sočasno pa naj bi tam potekal tudi protestni shod v organizaciji iniciative.

Sicer pa se ob 16. uri v Gromki na Metelkovi začenja mednarodni dokumentarno-filmski dogodek Dokubazaar 2013, ki bo trajal še cel teden in predstavil preko 70 filmov z vseh koncev. Lepo vabljeni!

Novice je pripravil Izidor Barši.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

MK bi se morala reševati na drugačen način, tisti ki so pristojni za to bi morali pokazati malce več spoštovanja in pa odnos do knjige, ki slovencem tako veliko pomeni. Ne smemo dovoliti, da eden ali dva posameznika tako po ovinkih odločata kaj se bo dogajalo s tako pomemebno blagovno znamko kot je MK. Verjamem, da obstaja boljša rešitev in pa vizija, da se MK ohrani takšna kot je in ne smemo kar tako od danes na jutri sprejeti kakšne nepremišljene poteze katere bi lahko v prihodnosti obžalovali. Jaz verjamem, da se bo tale zadeva uspšeno končala v prid MKja.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.