Rdeči sitotisk

Kulturna ali glasbena novica
21. 2. 2023 - 13.30

Pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Minulo soboto je potekal eden od preddogodkov štiriindvajsetega festivala Rdeče zore, ki se bo začel drugega marca. Feministični festival so leta 2000 ustanovile ustvarjalke in aktivistke v Avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto, da bi omogočile nehierarhičen, neizkoriščevalski in protikapitalističen prostor za izražanju žensk, katerih delo je tudi v avtonomnih prostorih pogosto nevidno, piše na njihovi spletni strani.

Letošnje predfestivalsko dogajanje se je začelo štirinajstega februarja z antivalentinovskim spletnim benefitom, na katerem so zbirale sredstva za izvedbo festivala. Zadnji predfestivalski dogodek bo naslednji torek v Osmozi. Lina Rica, Tisa Neža Herlec in beepblip bodo na avdiovizualnem dogodku ob 19. uri raziskovale potenciale tišine. Prejšnjo soboto pa so Rdeče zore v tiskarskem studiu Metatisk organizirale delavnico femi-kvir tiska. 

izjava

Metatisk z Rdečimi zorami sodeluje že leta – predvsem pri izdelavi promocijskega materiala, delavnico pa so letos izvedle prvič. Tehnike nas je učila članica tiskarskega kolektiva Danijela Zajc. V poenostavljeni, šablonski tehniki sitotiska smo si lahko z njeno pomočjo same izdelale in na različne tekstilije natisnile poljubne motive.

izjava

Šablonski sitotisk je tehnično in ekonomsko dostopnejša oblika te grafične tehnike. Zajc meni, da je šablonski sitotisk prav zaradi svoje dostopnosti še posebej dobro sredstvo za oživljanje kosov oblačil, ki bi jih sicer zavrgli. 

izjava

Ob pridobivanju novih znanj se neizbežno ustvari prijetno vzdušje, ki je za skupnost prav tako pomembno kot z motivi posredovane ideje. Vseeno pa smo z drugimi udeleženkami poskušale ugotoviti tudi, kaj je feminističnega na naših motivih. Napoved dogodka je namreč velevala izdelavo družbeno angažiranih sloganov in simbolov, na šablonah pa se je znašlo marsikaj – od kita do potice. Maša je o svojem motivu razmišljala takole:

izjava

Tako kot zvijanje prave potice zaradi mnogih tankih plasti, iz katerih nadev ne sme pasti, kot ne sme odpasti del šablone, je bilo tudi Mašino delo težavno, a vredno truda. Kako naprej, pa razloži Zajc.

izjava

Me smo se odločile za prizor iz slovenske ljudske pravljice Pasjeglavci, v katerem deklica odseka glavo svojega pasjega ugrabitelja, saj je prav gotovo zelo girlboss. Prav dobro nam je uspelo, pa tudi Maša je bila na koncu s svojim motivom zadovoljna. Delo pa še ni končano, ko je motiv odtisnjen.

izjava

V drugem delu delavnice je na vrsto prišel tudi tisti pravi sitotisk z vnaprej pripravljenimi šablonami, ki nastanejo z osvetljevanjem posebne emulzije z UV-svetlobo. V tej tehniki so članice Rdečih zor na promocijski material natisnile najnovejši festivalski plakat. Ta prikazuje kačo, ki se levi iz stare kože. O motivu smo spregovorili s kuratorko galerije Alkatraz in eno od organizatork festivala Ano Grobler.

izjava

Festivalsko dogajanje bo kot običajno zgoščeno okoli osmega marca. Letos se bo festival začel že drugega in bo trajal vse do dvanajstega marca. O tem, kaj nas še čaka, Grobler.

izjava

Poleg tega bosta del letošnjega festivala kar dve razstavi v Alkatrazu, drugod po Ljubljani pa koncerti, projekcije filmov, performansi, delavnice in še več. Široko zastavitev letošnjega programa olajšuje dejstvo, da je tokrat bolje finančno podprt.

izjava

Vseeno pa organizatorki Ana Grobler in Sara Nemec poudarjata prostovoljno naravo organizacije in financiranja festivala. Zopet se lahko nadejamo vsebinsko pestrega programa in seveda privlačne grafične podobe, ki bo popestrila garderobo vsake kače, lisice ali podgane.

Tiskala je Neža U.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness