Rogovci skozi mesto, policija skozi Metelkovo

Kulturna ali glasbena novica
9. 2. 2021 - 15.10

Včeraj, na kulturni praznik, so uporabniki pokojne Avtonomne tovarne Rog priredili pogrebno procesijo slovenske kulture. Na Metelkovi se je ob 17. uri zbralo okoli 200 pogrebnikov, kjer jih je že pričakala truma policistov. Povorka se je ob pogrebni koračnici po Trubarjevi ulici počasi zibala do mestne hiše in nato Prešernovega trga, kjer se je ob recitiranju pesmi in diskutiranju množica razšla. Policija je večkrat opozorila, da je protest nenajavljen in krši odlok o prepovedi zbiranja.

V pozivu k protestu so uporabniki tovarne Rog na svoji Facebook strani zapisali, da je MOL ob podpori represivnega aparata morda res v imenu kulture spodrezala korenine “samoniklega kulturnega, socialnega in političnega v mestu. Pozabili pa so, da prihaja pomlad. Naša semena so se raznesla povsod”. Namen pogrebne povorke nam je opisala Eva Zibler.

Izjava

Pogovarjali smo se s protestnikom Igorjem, ki nam je razložil, zakaj se udeležuje procesije:

Izjava

Protest je potekal mirno, zbrani so se ostro odzvali le na pozive policije, naj se razidejo:

Izjava

Svoje videnje okrepljene policijske prisotnosti opiše Zibler:

Izjava

Policija naj bi na shodu ugotovila 13 kršitev zakona o nalezljivih boleznih. Po koncu protesta oziroma pogreba pa smo prejeli sporočilo, da je skupina približno štiridesetih ali petdesetih oboroženih policistov vstopila na Metelkovo, kjer so razbijali po vratih sicer zaprtih, praznih lokalov. Čeprav so trditve, da je šlo za poskus evikcije, pretirane, nam je Zibler pojasnila reakcijo skupnosti na socialnih omrežjih, rekoč, da je gesta “naravnost burleskna in pretirana, po drugi strani pa nezakonita. Če bi hoteli preiskati prostore v upanju, da bi tam našli kakšno skupino ljudi, bi za to itak potrebovali nalog”. Konec citata. Policija je na vprašanje, kaj so po shodu počeli na Metelkovi, odgovorila, da je opravljala zgolj nalogo vzdrževanja javnega reda in miru, kot to veleva zakon za preprečevanje okužb s SARS-CoV-2, ki velja tudi za morebitna zbiranja na Metelkovi. 

 

Od Mete do Prešerca in nazaj je kolovratil Matej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness