Rudarjenje na Luni

Kulturna ali glasbena novica
8. 12. 2017 - 15.10

Danes ob 13. uri se je s premiero dokumentarnega filma Let there be Light! na Institutu Jožef Stefan zgodil preplet kulture in znanosti. Dokumentarni film se v naslovu poigrava s hebrejskim yehi 'or, ukvarja pa se z razsvetljensko tematiko. Govori namreč o gradnji poskusnega fuzijskega reaktorja ITER, projektu, v katerem sodelujejo tudi slovenski raziskovalci. Ustvarjanje neskončnega vira energije s pomočjo fuzije bi bilo neoporečno, če ne bi bil prisoten problem pridobivanja za reakcijo potrebnega helija-3. Ker se na Zemlji nahaja v izredno majhnih količinah in zato dosega visoke zneske, mislijo slednjega rudariti nikjer drugje kot na Luni.

 

***

V ZRC SAZU se je ob 11. uri zgodil pogovor ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida in Mednarodnem dnevu človekovih pravic, ki sta sicer jutri in pojutrišnjem. Združeni narodi z dnevom spomina na žrtve genocida želijo opominjati na genocide, storjene v 20. stoletju – kamboškega, armenskega, ruandskega in podobnih, hkrati pa ozaveščati in preprečevati nadaljnje zločine zoper človeštvo. Pogovor je potekal med predsednico Slovenske filantropije Anico Mikuš Kos ter vodjo katedre za mednarodno pravo Vasilko Sancin.

 

O dogodku smo se pogovarjali s Sašo Petejan z Zavoda APIS, ki je na vprašanje o bolj perečih temah pogovora odgovorila:

 

////////////////////

Izjava

////////////////////

Čez teden dni, natančneje 18. decembra, pa je tudi Svetovni dan migrantov. Na vprašanje o begunski krizi kot kulturnem genocidu, je Petejan odgovorila:

/////////////////////

Izjava

/////////////////////

 

***

Zvečer ob 20. uri se lahko udeležite Info-kafane v Infoshopu na Metelkovi. Pogovor bo tekel o avtonomnih prostorih in strategijah upora proti razprodaji družbenega tkiva s strani MOL. Več o problematiki prodaje Hostla Celica in kaj to pomeni za avtonomno cono Metelkova, lahko preberete tudi na spletni strani Radia Študent v sredinem N-evro momentu.

 

Kulturne novice je za vas premlevala vajenka Urška.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.