Shizofrenija v ruskem kulturnem okolju

Kulturna ali glasbena novica
2. 4. 2019 - 15.10

Pozdravljeni, poslušalke in poslušalci, smo pri Kulturnih novicah Radia Študent. Poslušajmo najprej … slavnostno naznanilo!

 

Če ste se danes zjutraj odpravili v institucije, v katerih preživljate svoj časa prost delavnik, z avtobusi mestnega prometa, ker vam je ravno počila sprednja zračnica in, pomembno poudariti, ne premorete terminske vozovnice, no, potem ste danes za enkratno vozovnico prvič, izven okvirjev prvoaprilskih šal, plačali en evro in trideset centov, kar je za deset centov dražje kot poprej.

 

Poslušalke in poslušalci. Nazaj k tistim bolj kulturnim novicam.

V Trubarjevo hišo literature vas v sklopu cikla Feminizem danes ob osmi večerni uri vabijo na predavanje Anje Banko, filmske kritičarke in sodelavke Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent. Pod naslovom Shizofrenija in vprašanje ženskega pogleda v ruskem kulturnem okolju bo Banko komentirala spolne vloge, premišljevanje podobe ženske pa bo nato vzpostavila prek dveh izstopajočih avtoric sovjetske filmske zgodovine; Larise Šepitko in Kire Muratove. O ruskem feminizmu, kako je različen od zahodnega in zakaj, za frekvenco 89,3 MHz Anja Banko.

Izjava

 

Kako se takšen pristop k spolnim vlogam prevede v rusko sodobnost? Razlike med vzhodom in zahodom se kažejo predvsem v odporu k oziroma od socialistične, komunistične ideologije, v kateri je moško oziroma žensko funkcija v vlogi države. Nasprotnost feminizma dveh polov podrobneje razloži Banko.

Izjava

 

Na koncu pa smo današnjo predavateljico še vprašali po izbranih filmskih ustvarjalkah in njunem kontekstu.

Izjava

 

Lariso Šepitko in Kiro Muratovo Banko postavlja v kontekst protikinematografije, pri kateri gre za prikazovanje tistega, kar v javnem filmskem diskurzu ni podano in tako tudi ni vzpostavljeno kot del vrednot, ki jih želi država. S tem, ko se avtorici spustita na raven intimnega, plujeta proti toku in nakazujeta na družbene probleme, o katerih se v tistem času ni govorilo.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.