SHRLJIVO ZRENJE

Kulturna ali glasbena novica
31. 10. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, pričujoče kulturne novice na dan, s katerim se zaklepa letošnji oktober, posvečamo čemu drugemu kot prazniku, ki z njim sovpada.

Dan reformacije, ki je v Sloveniji tako državni praznik kot dela prost dan, vsakoletno balzamira spomin na vznik tega verskega, političnega in kulturnega gibanja. Seznam 95 tez, ki jih je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther 31. oktobra 1517 pribil na vrata wittenberške cerkve ter se s tem zavzel za celostno prestrukturiranje delovanja in vrednot, ki so opredeljevale konstelacijo tedanje katoliške instutucije, se je razrasel mnogo onkraj svojega geografskega počela in verskih zastavkov. V svojem odjeku je zarisal radikalni časovni in civilizacijski premik tudi na Slovenskem, saj se je ravno v svetilih reformacije oblikoval slovenski knjižni jezik. Poleg Primoža Trubarja in njegovega Katekizma kot prve slovenske tiskane knjige - ki je ustoličila slovenski knjižni jezik - 31. oktober opominja še na doprinose Adama Bohoriča, Sebastijana Krelja, Jurija Dalmatina in peščico drugih, ki so v proces oblikovanja slovenščine primaknili nepogrešljive gradnike.

Osnovna sporočila reformacije je orisal Matjaž Gruden, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primoža Trubarja.

IZJAVA

O pomenih protestantizma na Slovenskem ter simbolni vlogi današnjega praznika ponovno Gruden.

IZJAVA

Z včerajšnjim dnem je postalo znano ime letošnjega prejemnika nagrade bert, ki jo Društvo slovenskih režiserjev od leta 2014 podeljuje za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Igralcu Vladu Novaku, bržkone najbolj poznanemu po vlogi avtomehanika Gajaša v celovečercu Marka Naberšnika Petelinji zajtrk, bodo premijo izročili na slavnostni podelitvi ob predvajanju Kavarne Astoria režiserja Jožeta Pogačnika 12. novembra v Slovenski kinoteki.

Mojstrskost Novaka, ki je v času svojega igralskega udejstvovanja odigral več kot šestdeset različnih filmskih vlog ter skoraj dvakrat toliko gledaliških in prejel kopico nagrad - denimo nagrado Prešernovega sklada, več Borštnikovih ter Glazerjevo - se po mnenju članov Društva slovenskih režiserjev kaže v precizno izklesani sposobnosti igralčevega zlitja s povsem različnimi karakterji; igralski vnemi, ki se prevede tudi v igranje manjših vlog; ter zavračanju mistificiranja lastne igralske kariere. Ravno slednje naj bi bilo tisto, kar ustvarjalčev igralski proces zmeraj  znova ohranja v njegovem prvobitnem, strastnem in avtentičnem stadiju. Poleg Petelinjega zajtrka je nekaj njegovih najvidnejših upodobitev vloga advokata Karola Gatnika v filmu Umetni raj, doktorja Zdraviča v Primeru Feliks Langus, transvestita Balerine v Barabah!, paznika Alberta v Zvenenju v glavi, Silvijinega očeta v Traktorju, ljubezni in rock-n-rollu in psihiatra Radka v filmu Marko skače.

V sklopu dunajskega filmskega festivala Viennale bo letos med mnogoterimi drugimi organizirana projekcija O partigiano! Pan-Evropski partizanski film. Kot del retrospektive bodo drevi na Viennalu predvajali tudi filma Dolina miru ter Balada o trobenti in oblaku režiserja Franceta Štiglica in s tem simbolno obeležili stoletnico avtorjevega rojstva.

Retrospektiva tematsko ost jemlje iz zanimanja za rekonstrukcijo identitet, ki so jih države, še zlasti nove, po drugi svetovni vojni kreirale s proslavljanjem protifašističnih bojev. Med 41 filmi iz 18 evropskih držav, pri izboru katerih je sodeloval Avstrijski filmski muzej, bodo predvajani štirje slovenski, poleg dveh prej omenjenih še Trenutki odločitve režiserja Františka Čapa in Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića.  Kuratorja Michael Loebenstein ter Jurij Meden sta k preludiju v projekcije povabila filmska teoretika Andreja Špraha ter Petra Stankovića.

Današnja noč bo, seveda, čarovniška. Mračnjaške ure med poslednjim oktobrskim in prvim novembrskim dnem so posvečene noči čarovnic oziroma halloweenu, ki ga bodo danes v Kinodvoru obeležili z maratonom grozljivk. Nabor projekcij s pričetkom ob 19. uri je izbral Marcel Štefančič Jr. Letošnji maraton groze, gorja in gravža se bo kot tradicionalno sklenil v zgodnjih petkovih urah.

Nekaj uvodnih besed v dogodek poda vodja projektov v Kinodvoru Tjaša Smrekar.

IZJAVA

Letošnji program in dogajanje je predstavila Tjaša Smrekar.

IZJAVA

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness