Slovo Stari robi

Kulturna ali glasbena novica
21. 10. 2022 - 15.00

Cenjene poslušalke in poslušalci, poslušamo zvok zbirke kristala, ki smo ga v zadnjih letih nanosili iz trgovine z rabljenim interierjem Stara roba, nova raba.
Zgodbo trgovine morda poznate, morda pa tudi ne. Kot se za nas spodobi, prinašamo novice, in današnja je ena tistih malodušnih. Projekt Stara roba, nova raba, ki ga je pred dvanajstimi leti začelo društvo Kralji ulice, je na svojem fejsbuk profilu naznanil, da prihodnji teden zapušča Poljansko cesto 14. Po uspešnem začetku z zagonskimi sredstvi evropskih socialnih skladov se je projekt financiral samostojno. Zaradi več let finančnih izgub, ki jih je obdobje kovida še povečalo, je Stara roba, nova raba klonila pod nevzdržnim finančnim bremenom.
Pogovarjali smo se z Jeanom Nikoličem iz Kraljev ulice in trenutno vodjo poslovalnice Ago Grebenc. Stara roba za zdaj še deluje tako, da zbira donacije rabljenega pohištva in opreme, ki ga po ugodnih cenah prodaja po načelu koncepta dostopnosti in ponovne uporabe. 

[izjava]

Trgovina je veliko prispevala h kulturi bivanja marsikaterega meščana, naj bo ta študent ali lastnik stanovanja na Poljanski - a ne le to. Trgovina je najprej zadruga s štirimi člani in socialno podjetje, ki deluje po skupnostnem načelu nehierarhičnih odnosov. Kot takšno je edini samostojni, fizični odvod društva Kraljev ulice, ki zaposluje ljudi z izkušnjo brezdomstva in druge posameznike, potisnjene na družbeni rob. Ogroženim skupinam že vrsto let nudi delavnice in priložnosti za družbenokoristno delo ter druge inovativne načine vključevanja v urbano življenje. Sem spada na primer organizacija tradicionalne dražbe starin Obračun opoldne, prek katere se vključeni spoznavajo s področji starinarstva ter vrednotenjem umetniške in obrtne kakovosti. Jean [žan] podrobneje razloži tegobe socialnega podjetništva.

[izjava]

Izkupiček od porcelanastih izdelkov, prodanih po dva, tri ali petnajst evrov, je namenjen predvsem pokrivanju glede na lokacijo sicer nizke najemnine, tekočih stroškov in nekaj plač - drugega financiranja zadruga nima, zato jo društvo Kralji ulice še vedno podpira. Zaradi družbenokoristne narave trgovine so večkrat zaprosili za opravičenje najemnine, a so njihove prošnje zavrnili.

[izjava]

Ob Jeanovi omembi potencialnega novega začetka se za trenutek nasmehnemo. Aga sicer poudari, da je možnost ponovnega zagona zgolj na obrobju Ljubljane, natančneje na Studencu 41, kjer imajo trenutno skladišče. Ta redno deluje na način ameriškega garažnega sejma. Za prostor plačujejo minimalno najemnino, imenovano tudi socialni evro.

[izjava]

Aga, ki je v poslovalnico prišla kot pedagoginja in mentorica socialne ekonomije, je po odstopu prejšnje vodje pred petimi leti nenadoma postala vodja štiričlanske zadruge. Sedaj je hudo razočarana. Izpostavlja, da za nekatere člane ekipe ne bo lahko najti novih zaposlitev. 

[izjava]

Pove tudi, da je ob poslovilni objavi na socialnih omrežjih podpora lokalne skupnosti - natančneje sosedov iz stavbe in sosedov čez cesto, pa še kakšnih sosedov - izbruhnila. Začele so se pobude za podpisovanje peticij, na dnevni ravni dobivajo različne pravne in novinarske nasvete. Dobili naj bi tudi ponudbo fotografov za prispevek v - po Aginih besedah - neki svetovno znani reviji. Kar zadeva srčnost, slika pove več kot beseda, pravijo. 

[izjava]

Da boste vedeli - Stara roba, nova raba je edina trgovina v Ljubljani, kjer se je dalo barantati. Tiste, ki so vanjo redno zahajali, Aga razvršča takole. 

[izjava]

Nikoli pa niso razmišljali o podražitvi ponudbe. Na spletni strani Stare robe je še zapisano, citiramo: »V obdobju neprestanega hitenja zagovarjamo zmerni napredek ali občasno tudi samo zapredek. Razvijamo se počasi, v okviru danih zmožnosti, obenem pa varno in stabilno.« Videti je, da se je zmerni napredek naposled moral ukloniti običajnemu tempu ekonomije. Morda smo ga prevečkrat jemali za samoumevnega. Svoje prostore bo zadruga Stara roba, nova raba zapustila naslednji petek ob dveh. Do takrat se lahko oglasite in z nakupom pomagate izplačati zadnje plače in pokriti preostale stroške. Mi smo domov nesli legendarno La Cupola kafetjero koral-oranžne barve, po ceni, kot je ne vidiš drugje na trgu.

Nova raba, se vidimo! 
__
Naslovna fotografija last Stare robe, nove rabe.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness