Slowenische Kunst

Kulturna ali glasbena novica
4. 1. 2016 - 15.10

Snega danes zagotovo ne manjka, žal pa nam ta dan ni navrgel obilico kulturnega dogajanja. Ker ne smemo obupati, smo pobrskali po tem, kaj lepega so o dogajanju na slovenski kulturni sceni leta 2015 zapisali nekateri tuji mediji. Morda bi pričakovali, da bo največkat omenjena pregledna razstava Kolektiva NSK, pa očitno prednjači 31. grafični bienale, ki je v Ljubljani potekal jeseni. Morda zato, ker je imel za kuratorico angležinjo Nicolo Lees. Verjetno pa tudi zato, ker sta nas ob tej priložnosti obiskali še dve veliki imeni: David Gothard, nekdanji umetniški vodja Riverside Studios v Londonu, ter Asad Raza, umetnostni producent svetovnih razsežnosti.

Vsekakor ju je večkrat omenila Kate Sutton, ki je za ArtForum kar nekajkrat poročala o razstavnemu in ob-razstavnemu programu bienala. Nekaj besed je namenila zgodovini bienala, pri tem pa ni pozabila zapisati, da je Ljubljana umetnostnim poznavalcem verjetno najbolj znana kot domovina Kolektiva NSK in arhitekta Plečnika. Oris razstave pa sta s strani Kate Sutton na Art Forumu doživela tudi Galerija Škuc in njen vodja Vladimir Vidmar, saj je omenjena galerija v času bienala gostila dela britanske umetnice Becky Beasley.

Zdi se, da se je Sutton dobro informirala že ob začetku leta, saj njeno pisanje zaznamuje dokaj osebni pristop. Zdenka Badovinac ob razstavi zbirke Arteast 2000 + v moskovski galeriji Garage ni omenjena le kot kuratorica projekta, temveč preprosto kot »Zdenka«. Dragan Živadinov, pa tudi nekako tako: »Dragan, pošlji naju v vesolje,«, poroča ob tujem navdušenju Sutton.

Art Forum v letu 2015 podaja še nekaj kratkih doživljajev, spisanih s strani literatov, namenjenih pa v letu 2014 preminulemu pesniku Tomažu Šalamunu. Art News o slovenski kulturni sceni sploh ne poroča, medtem ko na E-Fluxu najdemo zgolj napovedi razstav s strani Moderne galerije ali MSUM-a.

Toda seveda: spletni magazin Dazed and Confused je presenečalo, da je Severna Koreja na koncertiranje povabila skupino Laibach, pri čemer producent skupine Morten Traaavik poudarja, da je Severna Koreja v medijih prezentirana pretirano fašistično, skupina Laibach pa tudi. Korejski turneji Laibacha je izrazito pozornost namenil tudi britanski The Guardian, govorimo namreč o številu šestih člankov. Veliko je bilo rečenega tudi o Ambrožu Bajcu-Lapajne, opernemu pevcu, ki je pel Šubertovo skladbo med lastno operacijo glave. O tem poroča Washington Post, to pa nekako že spada pod rubriko znanost.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.