Stereo tipi

Kulturna ali glasbena novica
Kitajska - Francija
18. 3. 2015 - 15.10

Obstajajo različne oblike pogledov na državnost, jezikovno unikatnost, kulturno identifikacijo in sorodne fenomene. Tomaž Deželan v delu Državljan v razmerju do države razmišlja tudi o državljanstvu, pri čemer zazna temeljno razliko med modeloma, ki ju je navezal na Francijo in Nemčijo. Model, soroden nemškemu, namreč predpostavlja neko nacionalno državo, medtem ko francoski model vidi državo predvsem kot sistem, ki omogoča njenim državljanom bivanje v urejenih in strukturiranih pogojih, nacionalnost pa pri tem nima večjega pomena. Slednje se odraža tudi v načelih, ki jih zastopa Mednarodna organizacija za frankofonijo, ki danes v sodelovanju s številnimi veleposlaništvi, pri nas pa tudi v sodelovanju s Kinodvorom in Kinoteko, organizira 4. Festival frankofonskega filma. Več o pri nas malo poznanem mednarodnem združenju nam bo povedala Patricija Košir, sodelavka za avdiovizualne medije pri Francoskem inštitutu:

* Izjava se nahaja v posnetku

Na festivalu niso v duhu raznolikosti prikazani zgolj francoski filmi ali filmi s francosko govorečimi igralci, pač pa iz različnih držav, ki so tako ali drugače vezane na izpostavljeno mednarodno organizacijo. Zanimalo pa nas je, kakšna je glavna motivacija v organiziranju festivala:

* Izjava se nahaja v posnetku

Festival bo zaživel ob 20:30 v Kinodvoru s predvajanjem filma Cena slave, ki na primarni ravni ponovno potrjuje izhodišče:

* Izjava se nahaja v posnetku

Sicer pa film pripoveduje tragikomično zgodbo po resničnem dogajanju, ko sveže izpuščeni kaznjenec v obupu in ob pomanjkanju denarja ukrade truplo nedavno preminulega, slavnega Charlieja Chaplina in od svojcev zahteva odkupnino. Nekaj, kar se v teh ciničnih časih kaže kot poslovna ideja, zapleti in razpleti v zgodbi pa izrisujejo realnost.

 

Vsi teoretiki in ljubitelji Vzhoda, boste ob sedemnajsti uri na Filozofski fakulteti lahko prisluhnili predstavitvi zadnje številke Časopisa za kritiko znanosti, ki je tokrat tematsko zaokrožena v samorazlagalnem naslovu Kitajska: veliki skok v globalizacijo. Številka bo seveda skušala razbiti tudi nekaj stereotipov, med katerimi urednica tematske številke, Jana Rošker, kot najbolj prevladujoča še vedno vidi predvsem dva:

* Izjava se nahaja v posnetku

Ker gre seveda za veliko področje na različnih ravneh, se porajata vprašanji, kako zajeti vso to heterogenost in kako se lotiti tematike:

* Izjava se nahaja v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.