Strategije razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana 2016-2019

Kulturna ali glasbena novica
18. 3. 2016 - 15.10

V ponedeljek se bo na Mestni občini Ljubljana sprejemalo novo štiriletno kulturno strategijo. Občinarji trdijo, da je glavni namen nadgraditev obstoječih vsebin in potegovanje za naslov Evropska prestolnica kulture 2025, za kar bo danih 200.000 evrov. Med načrti pa je izpostavljena obnova gradu Tivoli in Cukrarne. Grad Tivoli naj bi spremenili v sodobni muzej grafične umetnosti in kulturno-izobraževalni center, za kar pa naj bi do leta 2018 porabili 5,6 milijona evrov.

Za avditorij Tivoli MOL načrtuje odprtje prostorov za kulturne prireditve na prostem, čemur pa nasprotujejo v Svetu četrtne skupnosti Center s kritiko, da bo avditorij s povečanim obiskom porušil ravnovesje krajinskega parka. Odbor za kulturo in raziskovalno dejavnost se je na 10. seji seznanil z njihovimi pomisleki in ob obravnavi Predloga strategije razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana 2016-2019 sprejel amandmaje na obstoječ predlog. Potrdili so zavezo, da naj informatizacija in digitalizacija služita večji dostopnosti javnosti. 2. amandma je preciziral dejstvo, da se bodo financirani projekti izvajali na območju Mola, 4. amandma pa še poudari status projektov kot nepridobitnih. Spremembe so zadevale še poudarke pri skrbi in varstvu arhivskega gradiva.

27 milijonov pa bo porabljenih še za galerijo in palačo Cukrarna. Za prav tako 27 milijonov pa občina načrtuje temeljito prenovo kulturnega centra Rog, v kar so vključene tudi rušitve nekaterih stavb. Prostore so pred leti zasedle številne skupine, ki so ustvarile avtonomno cono in so uspele v produkciji pestre palete alternativnih kulturnih dejavnosti. Smoter stvaritve novega središča ustvarjalnih industrij pa ogroža neodvisno produkcijo in grozi s čistko, ki bo nadomestila transgresivne dejavnosti z očiščenim mainstreamovskim poflom. Gentrifikacija v kulturi se izvaja na plečih kulturnikov, ki so v slovenski alternativni sceni orali ledino. Načrtuje pa se, da bi del sredstev prispevala tudi EU.

Cilji segajo do leta 2019 in obsegajo podporo za mlade, nezaposlene umetnike, povečanje kakovosti kulturne produkcije in njeno vključitev v kulturni turizem. Na mestnem oddelku za kulturo pa so se ob sprejemanju strateškega načrta obregnili ob neposlušnost kulturnega ministrstva in problem prostorskih razmer nekaterih javnih zavodov.

Na Molu izražajo zadovoljstvo z dosedanjim potekom porabe proračunskih sredstev za kulturno dejavnost, saj je občina navkljub krizi proračun povečevala in je skupaj z Ministrstvom za kulturo največji podpornik kulture v Sloveniji. V primerjavi z letom 2012 se je namreč količina sredstev povečala na letni ravni za 3,7 milijona evrov, z 22 milijonov na lanskoletnega 25,7 milijona. S tem se trepljajo po plečih, rekoč, kultura je ena vodilnih programskih vsebin slovenske prestolnice.

V tovarni Rog se danes začne festival ob 10-letnici obstoja, za katerega pa upamo, da ne bo zadnji.

V Infoshopu na Metelkovi pa bo danes ob osmih iz cikla dokumentarcev o grafitih in street artu, naslovljenega ULICE GOVORIJO, na sporedu filmski prelet street arta: BOMB IT 2. Režiser Jon Reiss se je z ekipo odpravil v Azijo, Avstralijo in na Bližnji vzhod raziskovat lokalno grafitarsko in streetartistično sceno.

 

 

Kulturne novice je pripravil Domen Mohorič.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness