Ta vikend priporočamo potovanje!

Kulturna ali glasbena novica
20. 1. 2017 - 15.10

Pred nami je srednje dolgočasen vikend v Ljubljani. Popestrite si ga lahko z izletom v Trst in Mojstrano, če pa se vam na pot ne da, se lahko sprehodite do Trubarjeve hiše literature. Sončno vreme je napovedano povsod, zato kar pot pod noge!

V Trstu se danes pričenja 28. Trieste film festival, ki traja vse do 29. januarja. Če vam torej dišijo morje, burja in dobri filmi, si le privoščite potep čez mejo. Na festivalu bo mogoče videti kar nekaj slovenskih filmov, med drugim tudi klasiko Dolina miru. Cene vstopnic so znosne, filmi dobri, kokice pa najbrž prepovedane.

Alpinisti, gorski navdušenci in v tem času tudi številni smučarji se lahko po aktivnem dnevu ustavite in pogrejete ob zgodovinski zbirki. Slovenski planinski muzej v Mojstrani danes odpira razstavo Naši gorski strelci o vojaški gorski enoti med Prvo svetovno vojno. Slovenski planinski polk se je od pehote razlikoval v uniformi, opremi in vadbi. Imeli so bele kombinezone, bele cepine in belo ovite puške. Najbrž jih je pogostokrat zeblo.

O eni najzanimivejših vojaških enot ne vemo veliko, zato smo o postavitvi razstave in samih gorskih vojakih povprašali podpredsednika društva Soška fronta Nova Gorica, Davida Erika Pipana.

Izjava

 

telo je zemljevid zemljevid je navodilo potovanja

navodilo potovanja premica časa premica časa velika krogla

 

Če vas tudi ti verzi Dejana Kóbana iz pesmi seznam sezam ne znam ne premaknejo iz mesta, potem bo morda vaša današnja odprava udeležitev pesniškega tandema s Špelo Petrič in Dejanom Kobanom. Drevi ob 20. uri se bosta z voditeljico Petro Koršič pogovarjala in recitirala v Trubarjevi hiši literature. Zanimivost vsakokratnega pesniškega tandema je predvsem način izbire gostov. Voditeljica Petra izbere uveljavljenega pesnika ali pesnico, ta pa ima pri izbiranju svojega partnerja v tandemu vso svobodo. Dejan je bil kot gost že nekaj časa v mislih Petre Koršič, ki pa nam nekaj pove še o njegovi izbiri.         

Izjava

Dejana Kobana poznamo kot dolgoletnega voditelja Mladih rim, avtorja treh pesniških zbirk, člana skupine Nevemnevem in še bi lahko naštevali. Dejan nam nekaj pove še o Špeli Petrič.

Izjava

Če pa o njenih zanimivih projektih želite izvedeti še več, se kar sprehodite do Trubarjeve hiše literature.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Ana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness