Terase, BMWji in ples

Kulturna ali glasbena novica
14. 9. 2016 - 15.10

Pozdravljene in pozdravljeni v kulturnih novicah, umetniških kulturnih novicah. Veliko dogajanja je danes, veliko dogodkov na področju umetnosti. Recimo ob zgodnji deveti uri zjutraj se je že začel uvodni dogodek 25. bienala oblikovanja, ki se tokrat imenuje "Daleč, tako blizu". Kakšna je tematika, se sprašujete? Tako odgovarjajo: "BIO 25 bo v obliki sedmih epizod razvijal možne scenarije bivanja na različnih lokacijah v Sloveniji in se skozi prizmo oblikovanja in arhitekture odzval na aktualne lokalne in globalne problematike."

En primer tega lahko najdete v Novih Fužinah v MAO-tu, to je Muzej za arhitekturo in oblikovanje, ob 18. uri bo namreč otvoritev razstave 'Skupni prostori: Fužine'. Gre za projekt čilsko-francoskega arhitekturnega biroja Plan Común in portugalskega krajinskega arhitekta Tiaga Torres-Camposa. Kaj boste lahko videli? Terase. Zakaj pa terase? Ker terase, tako pravijo, "gradijo, razvijajo ali krepijo različne načine uporabe javnega prostora in posebnih povezav z okolico".

Dalje z umetnostjo. V PTL-ju – to je Plesni teater Ljubljana – bo danes premiera plesne predstave Kalipso. Izvajalka: Tina Valentan. Dramaturginja: Aleksandra Blagojević. Teoretska refleksija: Tea Hvala. Produkcija: Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi. In koprodukcija: PTL. Koncept: "Ni prostora za mnogoterost, po kateri z užitkom vijuga Kalipso: vesoljka, plesalka, kozmonavtka, pop zvezda, kokoška in mistična vizionarka v enem …"

Še dlje z umetnostjo. Danes je v Aksiomi otvoritev razstave Petra Sinclaira z naslovom Drugačna zvočna okolja. Gre za razstavo in performans projekta RoadMusic. Kaj je RoadMusic, se sprašujete? "Glasba za RoadMusic se generira iz podatkov, ki jih zbira avtomobil – tresljaji, prepoznavno gibanje (pospeševanje, menjavanje prestav, nagib itd.) –, h končni zvočni podobe glasbe v avtomobilu pa prispeva tudi raznolikost krajine, po kateri vozimo." Ja, avto in glasba. Tu je tudi performativni del tega projekta: danes ob 18-ih pa tudi v četrtek in petek ob 17-ih vam nudijo vožnjo z BMW-jem, v katerem boste lahko med vožnjo slišali glasbo, ki jo generira RoadMusic.

In nazadnje: v Cankarjevem domu bo ob 18. uri Mali plesni simpozij – o poeziji koreografa in plesalca Branka Potočana bodo govorili teoretik Rok Vevar, režiser Matjaž Pograjc, scenograf Tomaž Štrucl, glasbenik Marko Brdnik, plesalec in koreograf Sebastjan Starič, pogovor pa bo povezovala Andreja Kopač. Vprašali smo jo, kdo je Branko Potočan, okrog kogar se bo simpozij vrtel.

*Izjava

Vprašali smo tudi, kakšen pomen ima Branko Potočan za področje plesa pri nas.

*Izjava

Vprašali smo tudi po njegovem vplivu v današnjem času.

*Izjava

Kulturne novice je pripravil Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

what's up with the underground?! če mamo v kulturnih novicah po novem BMWje... jao nam!

Kaj je pa narobe z BMWji? Men se zdijo bolj underground kot pa terase.

Men se zdi pa, da je terasa precej bolj underground. Sploh, če se zavedamo lastne identitete in svoje zgodovine...

Baje Miha Kralj igra na Blejski terasi. Priporočam kako kremšnitko med njegovim muziciranjem. Če zaslišiš v takem kontekstu podlago iz Planice, ni ga večjega undergrounda!

Pa če rabiš res dober argument... Si že srečal ljudi, ki vozijo BMW-je? Se je že kdaj vozil beli ogromni bmw za tvojim vozilom? Te je že skoraj kdaj povozil, zaparkiral, ogrožal?
Če si odgovoril na vsa vprašanja ne, gotovo voziš bmw, če ne pa delaš za le-tega lizing!

Obenem pa terasa diši, bmw pa že 100 let smrdi.

Skratka, na takem radiju bi pričakoval več reklame za bolj domiselna in dovršena vozila. Recimo jim alternativna.

Lp Aleš!

Meni so všeč BMWji. Sem tudi spoznal nekaj ljudi, ki si lastijo te avte, tudi oni so mi bili všeč. Sam ga pa nimam. Če bi kdaj vozil BMWja, bi vedel, da ima ta avto neverjeten oprijem ceste, enega izmed boljših volanov itd. V toliko je slikica kritika razstave (si pozabil nanjo?), ker se raje kot na vožnjo fokusirajo na zvok. Zloraba BMWjev! 

Hvala Aleš za klepet. Skoraj bi me premamil in zapeljal, a počutil sem se v letih kot sem, primoran, da pomagam mlajšim na stran poti, če so se že v trnju znašli in je na koncu tunela xenonska luč. Budala sem, priznam!

Naj še dodam, da se počutim kot otrok, ki se je pogovarjal s papigo Aro (tisto iz šoping centrov... plastična je in jajčka da ob plačilu).

Varno vožnjo, da o pešačenju ne govorimo!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness