Umetniški nakit in kič

Kulturna ali glasbena novica
Umetniški nakit
10. 3. 2016 - 15.10

Tanke. Resnično tanke, skorajda neopazne so meje med nekaterimi umetniškimi področji in sodobnimi izraznimi pojavi, ki se spogledujejo z umetniškim. In meja med dobrim in slabim, tudi tistim namernim slabim, prav tako ni dosti bolj debela, kot bomo videli v drugem delu novic. V tem prvem pa bomo predstavili današnjo razstavo, ki se bo zgodila ob 19h v Galeriji Zavoda za kiparstvo. Avtorica razstave je profesorica na Fakulteti za dizajn dr. Petra Bole. Razstava, katere kustosinja je Katarina Stopar, pa nosi naslov Sodobni umetniški nakit: Utesnjenost svobode. Obiskovalci si bodo lahko ogledali pri nas relativno nepoznane eksponate, ki se uvrščajo v kategorijo umetniškega nakita, mi pa smo avtorico vprašali, kako pravzaprav razumeti v naslovni sintagmi prvo prisotno besedo sodobni in kako se z nakitom povezuje umetniško:

Izjava

Avtorico smo vprašali tudi, kaj je differentia specifica umetniškega nakita glede na nekatera sorodna področja, torej kiparstva manjšega formata in klasičnega nakita ter kako je z izpostavljeno participatornostjo razstave:

Izjava

 

V geografsko ne preveč oddaljenem prostoru Mladinskega gledališča pa bo ob 20.30 potekal pogovor z naslovom Trash, kič, camp, junk art, kolaž itd. in estetika degradiranega v sodobnih (scenskih) umetniških praksah. Sodelujoči na okrogli mizi, to so Lana Zdravković, Petja Grafenauer, Luka Zagoričnik, Jelena Rusjan in Miha Kelemina bodo skušali izpostavljene taktike umetniškega ustvarjanja umestiti v sicer relativno tuje jim okolje sodobnih scenskih umetnosti. Estetika degradiranega namreč na prav poseben način vstopa v polje estetskega, predvsem kot nek negativni moment, ki skuša zastavljati ogledalo obstoječim tokovom. Moderatorja okrogle mize Roka Vevarja smo vprašali, kateri od izpostavljenih terminov so sploh prisotni v scenskih umetnostih, na kak način se ostali povezujejo z izpostavljenim poljem in naposled kako se umeščajo v metamorfoze področja scenskega ustvarjanja:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

LUČKA IN ANA KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness