Vezenine nekoliko drugače

Kulturna ali glasbena novica
25. 10. 2021 - 15.10

V prostorih Švicarije si od 20. oktobra dalje lahko ogledate razstavo z naslovom Nisem sama, ki jo pripravlja Skupina Oloop  v sodelovanju z Društvom Odnos. Skupina Oloop, ki deluje od leta 2003, ustvarja in izobražuje zlasti na področju sodobne tekstilne umetnosti. Ustvarjanje razstave je potekalo v okviru projekta Aktivni odnosi II, ki priseljenim ženskam omogoča umetniško izražanje. Obiskovalec si poleg vezenih avtoportretov ustvarjalk in grafičnih del lahko ogleda tudi kratki film Cirila Jazbeca.

Tako film kot tudi sama razstava sta del izobraževalnega programa 34. grafičnega bienala Ljubljana: Iskra Delta. Umetniška dela so nastajala v okviru delavnic, na katerih so se ženske srečevale in si delile izkušnje, vezane na problematiko priseljenstva. Projekt je poleg likovnih delavnic obsegal tudi oglede razstav, delo v grafičnem ateljeju in snovanje zaključnega projekta, razstave. Projekt nam je opisala Jasmina Ferček iz skupine Oloop.

Izjava

Sodelujoče ženske družijo nepoznavanje slovenskega jezika in predsodki, ki jih trpijo kot priseljenke. Kljub temu da posameznice ne delijo skupne kulture in običajev, pa jih povezuje zlasti izločenost iz družbe in občutek osamljenosti – v novem okolju je posameznicam namreč težko poiskati skupnost, ki bi ji pripadale in zaupale.

Razstava Nisem sama je zlasti pomembna zaradi javne dostopnosti – mnogi obiskovalci, ki v vsakodnevnem življenju nimajo stika z opisanimi težavami priseljenk, se lahko z njimi seznanijo z obiskom razstave. Problematike, ki so jih ženske vključile v likovna dela, so tako zaživele in bile predstavljene širši javnosti. Ob ustvarjanju skupnosti pa so ustvarjalke spoznavale tudi slovensko kulturno dediščino, umetnost in ročna dela. Posamezen projekt vključuje 15 žensk, ki sodelujejo 8 mesecev. Pomen in izbrano tehniko vezenja nam je predstavila Ferček.

Izjava

Iz tega so nastali tako imenovani selfieji, skozi katere ženske pripovedujejo svoje zgodbe. Barve na avtoportretu simbolizirajo vrline posameznice, ki ga je ustvarila. Ustvarjanje naj bi ženskam pomagalo pri krepitvi samozavesti – njegov namen torej ni zgolj likovno udejstvovanje, temveč tudi ustvarjanje varnega prostora za posameznice. Ferček nam ob tem predstavi tudi pomen naslova razstave.

Izjava

Kot pojasnjuje društvo Oloop, je bilo ustvarjanje avtoportretov tako intimen dogodek kot skupinski umetniški projekt. Pomembno je zlasti dopolnjevanje unikatnosti z ustvarjanjem skupnosti, poudarjajo.

Del ustvarjalnega projekta predstavlja tudi film režiserja Cirila Jazbeca, ki prav tako nosi naslov Nisem sama. V njem je prikazana zgodba iranske umetnice Azadeh Hashemzadeh, ki je v Slovenijo prišla leta 2019. Diplomirana fotografinja predstavi težko zgodbo ustvarjanja in migracije iz domovine. S projektom bodo nadaljevali tudi v prihodnosti, trenutno pa sodelujejo že s četrto skupno žensk. Za konec načrtujejo večjo pregledno razstavo, kjer bodo zbrana vsa dela preteklih skupin. Ferček pravi, da s tem raste družina avtoportretov posameznic. Razstava bo na ogled do 5. novembra, v prostorih MGLC Švicarije. Vstop je prost.

 

Kulturno novico je pripravila vajenka Tia.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness