Vremensko-kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
13. 11. 2013 - 14.15

Pozdravljeni. Prihodnji teden bo pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Kljub temu pa se bo začel 29. slovenski knjižni sejem, ki bo nadaljeval tradicijo z gostovanjem v Cankarjevem domu. Za razliko od nezanimivih vsakoletnih kvantitativnih rekordov sta malo bolj intrigantni dve novosti. Sejem se bo začel 20. novembra in bo trajal do 24., toda 19. bo v predsejemskem vzdušju sejem dejansko zagnal Strokovni dan. Ta začetni sejemski del bo, »namenjen stroki, vsem udeležencem v knjižni verigi, predavanjem, pogovorom, predstavitvam in razmislekom. Ter poslovnim stikom.« Kaj točno to pomeni, prepuščamo vam.

Prejšnje leto je bil v tem času splošen nivo temperature bistveno nižji. Takrat nam je predsednik upravnega odbora 28. sejma Rudi Zaman tudi povedal, da skuša sejem tradicionalne knjige misliti in vključiti fenomen e-knjige. Tej tematiki so takrat posvetili izobraževalno akademijo, letos pa so v ta namen vzpostavili E-cono. Tam bomo morebitni gostje lahko »spoznali, da prepad med tiskano in e-knjigo ni tako velik, kot ste morda do sedaj mislili«. Interpretacijo te zanimive trditve ponovno prepuščamo vam. Ali pa vašemu obisku.

Danes se bodo popoldanske temperature gibale okoli skromnih 9 stopinj, vseeno pa bo ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature potekal pogovor o retoriki z naslovom Retorika na Slovenskem: med lepim govorjenjem in zavajanjem, govorili pa bodo Igor Z. Žagar, Tatjana Zidar, Janja Žmavc in Jonatan Vinkler. Kako je danes z retoriko, ko se zdi, da je zgolj nujen element kariere vsakega politika, smo vprašali Janjo Žmavc.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Zanimala nas je tudi malo bolj konkretna situacija: kakšno je stanje retorike v slovenskem izobraževalnem sistemu?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Kaj je potrebno, da retorika začne prebijati zidove institucionalnih okvirov, kje naj se sploh začne boriti in kaj naj spremeni? Tudi to nam je povedala Janja Žmavc.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

In za konec, če vas ne moti burja, ki se bo popoldne okrepila, lahko krenete na Besedno postajo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tam bo 18. uri govora o novem prevodu knjige Ernesta Mandela: Pomen druge svetovne vojne, govorila pa bosta zgodovinar Jernej Kosi in sociolog ter prevajalec omenjene knjige Marko Kržan. Naj vas naslov knjige ne odvrne, saj ne bo govora le o ekonomski in politični umestitvi vojne, pač pa tudi o samih bitkah in frontah.

Vremensko-kulturne novice je pripravil Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.