Za kulturo gre

Audio file

Nadaljujemo s poročanjem o boju kulturnikov za preživetje in o lajšanju ukrepov negativnih posledic epidemije koronavirusa. Na pobudo zavoda Motovila je 44 organizacij, ki prejemajo podporo programa Ustvarjalna Evropa in delujejo v različnih kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, zbralo podatke o najbolj ogroženih projektih in težavah pri nadaljnjem delu. Najbolj naj bi bili na udaru založniški sektor, kinematografi in distributerji. Knjižni trg naj si ne bi opomogel še od finančne krize po letu 2008, ko so se znižala nacionalna sredstva za knjigo. Založbe pričakujejo likvidnostne težave, odpovedani so tudi mnogi knjižni sejmi, prekinjena je distribucija knjig, zaprte so knjižnice. Prav tako so morali v 27 slovenskih mestih člani Art kino mreže zapreti svoja vrata, zaradi česar so ostali brez publike in prihodka. 

Organizacije so izpostavile, da je večina aktivnosti odpovedanih, prilagojenih in izvedenih preko spleta ali prestavljenih na kasnejši termin. Najbolj zaskrbljujoča se jim zdi izvedba mednarodne mobilnosti, v katero spadajo razne rezidence, gostovanja, delavnice in konference, ki za sabo potegnejo veliko stroškov. Za večino prestavljenih dogodkov bodo izvajalci potrebovali dodaten finančni in kadrovski vložek, problem vidijo tudi v zamiku razpisov za pridobivanje javnih sredstev. 

Za nadaljnje izvedbe projektov s podporo Centra ustvarjalne Evrope v Sloveniji je zavod Motovila na podlagi informacij, ki jih je pridobil od različnih organizacij, predlagal štiri sklope ukrepov. To so prilagoditev aktivnosti, fleksibilnost proračuna projekta in opravičilo nastalih stroškov, podaljšanje trajanja projekta, znižanje vložka upravičenca in zvišanje deleža sofinanciranja s strani EU ter poenostavljeni in hitrejši razpisni postopki in postopki poročanja. Zbrane podatke in predloge bo zavod Motovila posredoval evropskim in nacionalnim institucijam, pristojnim za sprejemanje premostitvenih ukrepov.

Poslanska skupina Levica pa je pozvala k takojšnjemu preklicu predvidenih rezov v filmsko in knjižno produkcijo. Minister za kulturo Vasko Simoniti je namreč izdal ukrep, s katerim predvideva ustavitev vseh predvidenih razpisov in izdajanja vseh odločb za tekoče razpise za Javno agencijo za knjigo RS, krajše JAK, in Slovenski filmski center, krajše SFC. Prav tako Levica zahteva, naj država izvede interventni odkup knjižne produkcije, torej odkupe naslovov redne knjižne produkcije po skandinavskem zgledu. Predlaga tudi, naj v skladu s sklepi Odbora za kulturo v državnem zboru v rebalansu proračuna nameni več sredstev filmu ter pripravi interventne sanacijske ukrepe za področji kulture in umetnosti. 

Več o pobudi nam je povedala poslanka Levice Violeta Tomić:

izjava

Tomić prav tako poudarja, da je protikorona megazakon pomanjkljiv:

izjava

Kulturne novice je pripravila vajenka Brina.

Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.