Za stripovske navdušence

Kulturna ali glasbena novica
16. 12. 2022 - 15.10

Pozdravljeni v zadnjih Kulturnih novicah tega tedna, v katerih se bomo sprehodili po svetu stripa. To sredo se je namreč v Kinu Šiška odvil 61. ljubljanski bazar stripov v organizaciji Društva ljubiteljev stripa Stripoholik. Na njem so zbiralci in prodajalci obiskovalcem ponudili tako nekoliko starejše klasike kot tudi novejše stripovske izdaje. Dogodek, ki je privabil starejše in mlajše navdušence, se je včasih odvijal enkrat mesečno, zdaj pa ga organizirajo približno trikrat na leto.

Že pri prvi mizi smo enega od prodajalcev povprašali o njegovih zbirateljskih začetkih.

Izjava

Ostali prodajalci so prav tako že več let zvesti zbiralci stripov. Med njimi je tudi sedanji predsednik Društva Stripoholik, Tomaž Bobnar, ki pravi, da so društvo pred skoraj dvajsetimi leti ustanovili z namenom druženja, izmenjevanja ter prodajanja stripov na bazarjih. Bobnar tako omeni še, da je Stripoholik nekaj časa izdajal tudi istoimenski fanzine. Ta je vseboval predstavitve raznovrstnih stripovskih avtorjev ter njihovih narisanih junakov, pa reportaže z raznih stripovskih festivalov in, seveda, tudi nekaj kratkih stripov.

Za mizami sredinega bazarja so se pred prodajalci bohotili kupi najrazličnejših stripov, med najbolj prepoznavnimi tisti o Alanu Fordu, Asterixu in Obelixu ter Tintinu. Med slovenskimi smo lahko prelistali po najbolj znanih delih Mikija Mustra. Kot so se stripi razlikovali po naslovih in žanrih, je bil bogat tudi njihov jezikovni nabor, predvsem ni manjkalo angleških, francoskih in italijanskih ter, nekoliko starejših, srbohrvaških. Ob množici tujih stripovskih imen se vprašamo, kakšno pa je stanje današnjega slovenskega stripovskega trga, ki ga na kratko predstavi Bobnar.

Izjava

Katere založbe pa te stripe izdajajo?

Izjava

Pristopili smo še do enega člana društva, Matevža Babuderja, ki pritrjuje Bobnarju, da je izdaja stripa v porastu, a pri tem izpostavi, da gre le za specifično vrsto stripov.

Izjava

Četudi so nekoliko zahtevnejši, izdaja nemainstreamovskih stripov v Sloveniji narašča. Kot so cene nabite za potrošnike, je njihova izdaja tudi za založnike velik finančni zalogaj.

Izjava

Med sogovorniki so najbolj priljubljeni predvsem stripi francoske in italijanske produkcije. Kljub temu, pripomni Babuder, ne gre zanemariti niti superherojskih stripov.

Izjava

Za konec pristopimo še do prodajalca in ustanovitelja celjske Striparne Oblaček, Boštjana Večka

Izjava

Večko izpostavi tudi dejstvo, da se v Sloveniji izdaja večinoma tuje avtorje, slovenski so zelo redki.

Izjava

Čeprav se je bazar v sredinih večernih urah zaključil, vse stripofile Društvo Stripoholik na svoji facebook strani redno obvešča o novih stripovskih izdajah in dogodkih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness