Zaloopane novice

Kulturna ali glasbena novica
6. 1. 2015 - 14.10

Ponavljanje danes ni le priljubljena filozofska tema, temveč tudi način življenja, nekakšen mehanizem, ki žene današnjo kulturo. Še posebej, če gre za mehanizem ponavljanja, imenovan loop oziroma zanka. ... loop ... pa je tudi naslov plesne miniature fizično teatralne ekipe KUD Ponor Bitnamuun, ki se danes ob 21.00 ponavlja v prostorih Galerije Equrna. O tem, kako se sama tematika ponavljanja in loopanja kaže skozi koreografski okvir miniature, govori Andreja Vezovnik, ena izmed performerk in snovalk.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Minimalizem, ki torej nastane kot posledica redukcije skozi ponavljanje, se skozi tematiko praznine giblje proti vseprisotni kulturi spektakla.

* Izjava se nahaja v posnetku

Poleg gibalne snovi, ki jo skupaj z Vezovnik uprizarjajo še Tea Grahek, Tini Rozman in Hana Alhadi, predstava sestoji še iz vizualnega in zvočnega gradiva, ki sta ga prispevala Klavdija Jeršinovec in Primož Pucelj. Ni pa nepomembna niti prostorska umestitev, saj se predstava odvija v galerijskem in ne gledališkem prostoru.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

 

Kako izgleda 20.000 dan v življenju slavnega rokovskega poeta Nicka Cavea? Tako kot to prikazuje film 20.000 dni na zemlji, ki od danes naprej prihaja na redni Kinodvor spored. Film, ki sta ga režirala Iain Forsyth in Jane Pollard in ki je bil predpremierno gledalcem predočen na Liffu, pa ni dokumentarni portret, temveč prej nekakšna konstrukcija filmskega mita o Nicku Caveu, ki skuša realnost in fikcijo preplesti na Caveu lasten umetniški pristop. Vsebinsko in narativno film namreč predstavlja fiktivni dan, 20.000 dan življenja Nicka Cave, ki skuša skozi univerzalno reprezentacijo izrisati njegov portret. In še hišna novica: po projekciji filma bodo pripovedovalci Radia Študent v Kinodvorovi kavarni prebirali in interpretirali Caveovo prozo in poezijo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.