Zbiramo.. ..za(v)se

Kulturna ali glasbena novica
12. 4. 2016 - 15.15

Zbiranje predmetov ali vsaj slabih spominov je verjetno ena bolj univerzalnih človeških navad. Je pa to tudi konceptualno vprašanje štirih umetnikov, ki bodo danes v Galeriji ŠKUC ob 20ih otvorili razstavo Zbirka kot volja in predstava. Za razstavo so zbirali Lenka Đorojević, Zora Stančič, Mladen Stropnik in Roman Uranjek. Kako zbirka postane objekt umetnosti, nam je razložil idejni vodja koncepta razstave Vladimir Vidmar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ali ni vsaka razstava že neke vrste zbirka?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kje pa se potem neha zbiranje in začne kopičenje?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

***

Medtem se umetniki v Mariboru borijo za prostore, kamor se je želela seliti Umetnostna galerija Maribor, krajše UGM. Namesto tega je država v istem prostoru napovedala vzpostavitev dispečerskega centra. V UGM ne nasprotujejo dispečerskemu centru, ne razumejo pa, zakaj mora biti nameščen prav na Trgu Leona Štuklja, ki je hkrati osrednji mariborski trg in bi moral biti prepleten s kulturo. UGM v večletnem boju podpirajo strokovna združenja in meščani, združeni v Iniciativo Mestni zbor. Obstaja tudi možnost umestitve UGM v prostore nekdanje SDK, ki je v lasti države. Ta pa bi bila možna ob vložitvi 17 milijonov evrov, medtem ko bi umestitev v stavbo Probanke, kot je bilo prvotno mišljeno, terjala okoli pet milijonov sredstev in sredstva za odkup stavbe, katerih višina pa je menda stvar pogajanj.

 

***

Vrnimo se nazaj v Ljubljano. Danes zvečer se bo pričel že 9. kulturološki simpozij, tokrat z osremakedonskem narodnem gledališču zaradi srčnmakedonskem narodnem gledališču zaradi srčndnjo temo – selfologija. Simpozij bo trajal do 14. aprila in se bo odvijal med Pritličjem, Fakulteto za družbene vede in Tovarno Rog. Podrobneje nam je o simpoziju povedal Bor Bevc, predsednik društva Kult.co, Društva študentov kulturologije, ki dogodke organizira:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Ob koncu vam moramo žal postreči še z enim koncem. Po poročanju makedonske televizije Telma je med generalko gledališke predstave Kralj Lear v makedonskem narodnem gledališču zaradi srčnega napada umrl režiser Tomaž Pandur. Pandur je bil rojen leta 1963 in je v letu padca berlinskega zidu diplomiral na režiji v Ljubljani. Bil je izjemno ploden režiser. Med njegove najbolj znane predstave sodijo Faust, Hamlet, Medeja, Tesla Electric Company in mnoge druge. Nekaj časa je bil tudi ravnatelj Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Zadnjih nekaj let je Tomaž Pandur živel v Madridu, kjer je deloval v sklopu lastne gledališke skupine imenovane Pandur Theaters.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness