2. 12. 2021 – 15.10

Zinimo eno o zinih

Audio file

Pred kratkim je v okviru transfeminističnega zavoda TransAkcija v sodelovanju z Dobro Vago nastal prvi Nebinarni zine, ki ga je oblikoval Nuka Horvat. Horvat poudarja, da je scena zinov v Sloveniji v zadnjih letih močna. S pomočjo zavoda so izdali že tri zgibanke, katerih vsebina se dotika različnih kvirovskih vprašanj, zlasti v našem prostoru. O obravnavanih tematikah v Nebinarnem zinu, Horvat pove naslednje:

Izjava

Zini so svojo popularnost doživljali ciklično s prihodi novih subkulturnih gibanj. Z nastopom nove tehnologije so se bili primorani preoblikovati. Prilagodili so se do te mere, da ponovno postajajo popularna oblika sporočanja idej in oblikovanja. Danes se ponovno vračajo v galerijske prostore in postajajo skupni jezik projektov, ki si prizadevajo za ustvarjanje novih socialnih mrež. Pobudo za ponovno ustvarjanje zinov so pokazali zlasti v razstavnem in projektnem prostoru Dobra Vaga. Ob sodelovanju z najrazličnejšimi ustvarjalci pripravljajo sklop projektov Zine Vitrine. Več o zinih v Dobri Vagi nam je povedala kuratorka Ema Kobal:

Izjava

Zine, okrajšava besede fanzine, kot nekakšna različica revije omogoča hitro in enostavno oblikovanje. Kot nekakšna alternativa mainstream medijem je postala priljubljena v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Do danes jo je posvojilo mnogo umetnikov in družbenih skupin, ki so ji dodali svojevrstno obliko. Aktualnost tovrstne zgibanke se skriva v njeni preprosti zasnovi in možnosti eksperimentiranja z različnimi likovnimi mediji ter formati. Njihovo oblikovanje temelji na tehniki do-it-yourself, ki preseka s tradicionalnimi zapovedmi oblikovalskega kanona in institucijami, ki zapovedi generirajo. O  tehniki oblikovanja zina Kobal dodaja naslednje:

Izjava

Zini imajo pogosto vlogo komunikacijskega sredstva med ustvarjalcem in bralci njegovih del, zlasti v kontekstu širitve idej določenih kulturnih tokov ali družbeno marginaliziranih skupin. Naloga teh individualnih medijev je problematiziranje pozicije gibanja ali skupin, ki jih zastopajo v širši družbi. Sporočilnost zinov pa izvira tudi iz oblikovalne estetike in uporabljenih tehnik. V Nebinarnem zinu so Nuka Horvat in ostali udeleženci strani zapolnili s fotografijami, stripi, zapisi in barvitimi ilustracijami. S Horvatom smo spregovorili tudi o procesu oblikovanja.

Izjava

Zini pa niso omejeni zgolj na papirnato obliko. V zadnjih letih se njihovi ustvarjalci radi poslužujejo hibridne oblike, pri čemer je papirnat zine posredovan tudi v spletni različici. Naloga zinov ostaja opozarjanje na družbene problematike in povezovanje posameznikov, ki danes v veliki meri poteka na spletu. Tako oblikovalci kot publika pa se še vedno zanimajo za prvotno obliko zinov, zagotavljajo v Dobri Vagi. Ob projektu Zine Vitrine in samostojnih umetniških razstavah zinov v prihodnjem tednu organizirajo tudi delavnico izdelave papirnatih zinov z naslovom Zin kot zbirka.

 

Kulturno novico je pripravila vajenka Tia.

Avtorji del
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.