4. 11. 2013 – 14.10

Časopis za kritiko znanosti praznuje 40. obletnico

Audio file

Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo je najstarejša publikacija Študentske založbe. Gre za uveljavljeno družboslovno in humanistično revijo, ki jo je v času študentskih nemirov v začetku sedemdesetih let ustanovila skupina radikalnih študentov in mlajših intelektualcev z namenom, da odprejo teoretski forum, kjer bo lahko nastopala tista znanost, ki se želi oblikovati v toku refleksije najaktualnejših družbenih gibanj. Kakšni obravnavi problemov je bila zavezana revija v preteklosti, nam je povedala odgovora urednica Nina Kozinc:

/////////////////////////////IZJAVA/////////////////////////////////

Časopis za kritiko znanosti bo štiri desetletja izhajanja praznoval s Festivalom za kritiko znanosti, ki ga bo danes ob 17. uri v Slovenski kinoteki odprl dokumentarni film Razmerja, Marine Gržinić. Ta je nastal ob 25. obletnici lezbične skupine ŠKUC-LL in tematizira lezbično gibanje v Jugoslaviji. Sledila bosta filma Slovenija, moja dežela, Dimitra Anakieva in Izhod Nejca Birse. Več o filmu Izhod, ki bo danes na sporedu zadnji, in sorodnosti tematike z revijo, nam je prav tako povedala urednica ČKZ-ja Nina Kozinc:

///////////////////////////IZJAVA///////////////////////////////////

Dogajanje se bo v Slovenski kinoteki nadaljevalo tudi jutri, ko bo na vrsti filmski sklop Komedije za kritiko znanosti. Obetajo se filmi Dr. Strangelove, Stanleyja Kubricka; Terminator 3, Jonathana Mostowa in Star Trek IV, Leonarda Nimoya. V sredo pa se bo dogajanje preselilo v galerijo Škuc, kjer bodo odprli razstavo arhiva revij ČKZ, sledila bosta simpozij z naslovom ČKZ med preteklostjo in prihodnostjo in četrtkova okrogla miza na temo Opustošenje družbe. Mi pa smo Nino Kozinc povprašali še o viziji za naprej in izzivih, pred katerimi se časopis nahaja:

/////////////////////IZJAVA/////////////////////////////////////////

Te dni pa se je dokončno zaprl tudi KUD France Prešeren, saj so dolgovi kudovce prisilili v prodajo stavbe na Karunovi 14. Zaradi tega se bodo morali posloviti od razstavnega, glasbenega in gledališkega programa. V negotovosti ostajajo glede tega kdo bo kupec, prav tako ni znano ali bo ta ohranil kulturni program.

V upanju na boljše čase za kulturo je napoved dogodkov pripravila Sabrina.

Avtorji del

Dodaj komentar

Komentiraj