15. 2. 2013 – 14.10

Ni dialoga: Viba in Janše

Audio file

Viba film je na udaru. Prvo opišimo: Filmski studio Viba film Ljubljana je javni zavod, ki deluje kot nacionalna tehnična filmska baza. Problem: Pred kratkim se je pojavil sklep vlade o spremembah sklepa o ustanovitvi Viba filma. Če v nekaj stavkih povzamemo tiskovno konferenco: vlada sprejema sklepe brez posvetovanja s stroko in onemogoča dialog, ukrepi pomenijo onemogočanje koprodukcije, ki je tudi finančno zelo pomembna za slovenski film, ki je zaradi tega ogrožen.

Nadaljujemo umetniško-politično. Trije — in žal ne štirje ali celo več — Janezi Janše so na Žigo Turka naslovili odprto pismo. Zakaj gre? Za staro zgodbo Žige Turka, ki se pritožuje, da se namenjajo javna sredstva — ja! naš denar, dobro ljudstvo — za blatenje in žaljenje političnih voditeljev. Turku umetniki tako postavljajo en kup vprašanj in zahtevajo utemeljitev Turkovih izjav. Ali niso Turkove trditve pač interpretacija njihove umetnosti, smo vprašali Janeza Janšo.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

Skrbijo jih tudi insinuacije sprememb zakonodaje, da do tovrstnih problemov umetnikov, ki naj bi napadali in žalili politične veljake, ne bi več prišlo. »Kakšne so te spremembe? Boste uzakonili cenzuro in samovoljo?« sprašuje trojica Janezov. Vprašanjem sledi preobrat v zahteve odgovornim predstavnikom izvršne oblasti na področju kulture: zagotavljanje pogojev za razvoj, dialog politike, konec pritiskov na izvajalce in zlorab umetniških del in nediskriminatorno obravnavo avtorjev. Kako to, da oni ministru postavljajo zahteve, zopet Janez Janša.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

Kaj reči na to pismo Janš? Klasika: več nas bo, prej bomo na cilju. Več o pismu oziroma celotno pismo boste lahko slišali na naši platformi Ni še gotovo ob pol šestih.

In še blitzkrieg skozi kulturne dogodke: od danes naprej lahko od devete ure zjutraj in do osme ure zvečer na Gospodarskem razstavišču obiščete razstavo Genij — da Vinci, ki je največja svetovna potujoča razstava o delih Leonarda da Vincija; potem imate v Kibli Portal v Mariboru na voljo festival MED — festival o aktualni elektronski in elektroakustični glasbi, ob 20ih je otvoritev in ob 23ih Andy Scott; ob 19ih bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev razprava o Osnutku nacionalnega programa za kulturo; ravno tako ob sedmih zvečer pa bo v Trubarjevi hiši literature okrogla miza o Thomasu Bernhardu, Maxu Frischu in Herti Müller.

Blitzkriegu kulturnih novic je poveljeval Janez Janša.

Dodaj komentar

Komentiraj